KAKO BITI DOBAR SRBIN: Saveti vladike Nikolaja Velimirovića koje morate ispoštovati!

0
4053

Naš mudri i sveti vladika Nikolaj iza sebe je ostavio mnoštvo dela i primera na koja Srbi treba da se ugledaju. Pisao je o našem narodu i večito stajao u njegovu odbranu, hvalio nas i kad treba kritikovao, savetovao i ukazivao na pravi put, put istine i večnog života. Ovako je, kroz različite događaje i istorijske prilike, vladika Nikolaj Velimirović govorio o Srbiji i Srbima:

– Zli vetrovi su udarali sa svih strana na tebe, Srbine brate. Hoće da ugase kandilo vere unutra u duši tvojoj. Bezverci hoće da razbiju kandilo duše tvoje. Krivoverci hoće da ti u kandilo naspu vodu mesto ulja. Maloverci daju ti slobodu da držiš kandilo svoje kako hoćeš, samo ne žele da ga vide zapaljeno. To su tri zla vetra koja su udarila na dušu tvoju u ove dane.

Vladika Nikolaj
Vladika Nikolaj Velimirović u Americi

Srpska velikodušnost često je prelazila u slabost. I to u veliku i ubitačnu slabost – servilnost.

– Svaka srpska seljanka znade po deset zanata. Zna i da kuva jela, i mesi hleb, i siri mleko, i tka, i veze, i plete i gaji živinu, i neguje cveće, i pravi sapun, i sprema zimnicu i Bog zna koliko još poslova koji su u Evropi strogo razdeljeni i preduzeti svaki na po se od stručnjaka. Srpska žena je carica doma, domaćinstva i dece.

Savetovao je šta je potrebno Srbiji i Srbima za narodni napredak –

– To je ono što Srbiji treba: jedna prosvećena kulturna misija. Ali, jedna kulturna misija odnegovana na narodnoj veri i nadi, kulturna misija, kojoj je cilj da duh prosveti, no neizostavno i istovremeno, i dušu da oplemeni i uzdigne.

– Srbiji trebaju uopšte, na svim poljima, ubeđeni radnici, jer samo su takvu ljudi od nesumnjive vrednosti i nesumnjive koristi za napredak narodni.

sveti vladika nikolaj

– Ne znam koliko da mi oglašujemo u Srbiji “novo doba”, “doba napretka”, “doba reda i rada”, ipak to pravo novo doba nastaće za Srbiju ne prilikom kakvog iznenađenja, kakve katastrofe, ili kakve indiferentne izmene u pojedinim ličnostima ili partijskim režimima, nego samo onda, kada bar sva inteligencija, ako ne sav narod, bude izašla i izdigla se iz onog kruga animalne samoživosti, u koji ga je gurao dosadašnji naš nenormalni politički život, kada bude počela misliti o višim zadaćama života ljudskoga iz oblasti ideala: verskih, društvenih i nacionalnih.

– Pomozi bože da se Srbi slože, i obože, i umnože.

Kako se mora ponašati DOBAR SRBIN –

– Dobro je da svaki srpski inžinjer misli da tehnika vodi naš narod spasenju; dobro je da lekar u popravci narodnog zdravlja gleda naš spas, oficir u dobroj vojsci, industrijalac u razvijenoj industriji, težak u racionalnoj privredi, zanatlija u unapređenju zanata; dobro je da svaki svoj posao smatra za spasonosan i sam se oseća uzdignut na stepen spasenja narodnog, jer to mu podiže dostojanstvo i razgreva oduševljenje, bez čega ništa nema vrednosti.

Srpski narod su prosvetili svetitelji, a ne intelektualci!

vladika nikolaj velimirovicDobar si Srbin ako imaš slatku dušu kralja Vladimira, izdržljivost Nemanjinu, hristoljublje Savino, revnovanje Milutinovo, krotost Dečanskoga, smernost Uroševu, požrtvovanje Lazarevo, viteštvo Strahinjino, pravdoljublje Markovo, srce Jugovića majke, pouzdanje Miličino, blagost Jevrosiminu, milost Kosovke devojke, trpeljivost porobljenog roblja, vidovidost slepih guslara, mudrost srpskih popova i kaluđera, stidljivost narodnih devojaka, nadahnuće narodnih pevača, darovitost narodnih zanatlija, otmenost narodnih tkalja i vezilja, jasnost narodnih poslovičara, umerenost i odmerenost srpskih seljaka, sjaj krsne slave svih krštenih Srba.

Vladika Nikolaj
Ikona Nebeske Srbije; Vladika Nikolaj (gore desno) u logoru Dahau

– Ne može NIKO biti dobar Srbin, a da pre svega nije dobar čovek!

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име