KAKO DA IMATE SAVRŠENI TRAVNJAK: 8 profesionalnih saveta za sejanje, održavanje i brigu o vašem travnjaku

0
25841

Proleće je stiglo i vreme je da uživate u svom prelepom travnjaku. Travnjaku, koji će biti ponos domaćina i mala ljubomora komšiluku, i ostati bujan i zelen ako se ispravno održava.

travnjak

Kako bismo vam pomogli, poklanjamo vam 8 korisnih saveta koji će vam pomoći u vašoj potrazi za savršenim travnjakom. Ukoliko ih se budete pridržavali sigurni smo da ćete uspeti da oformite lep travnjak u kome ćete zaista uživati.

1. Pripremite zemljište

Za dobar travnjak je potreban sloj od oko 20 cm kvalitetne zemlje. Ukoliko u svom budućem lepom prostoru nemate kvaliteto zemljište, preporučujemmo vam da malo bolje pripremite teren za sadnju trave, tako da na očišćen teren nasipate novu kvalitetnu zemlju, mrvičaste strukture, pogodne za uzgoj trave. Najbolje bi bilo da teren očistite grubo već u jesen, pre pojave prvih mrazeva. Bilo bi dobro da celu površinu travnjaka preorete ili ako se radi o manjoj površini da je dobro izriljate. Nakon toga, najbolje je da tako izoranu parcelu ostavite tokom zime da izmrzne, a na proleće poravnate grabuljama.

travnjak

2. Kada i kakvu travu posejati?

Na tako pripremljeno zemljište u proleće tokom marta i aprila možete da posejete travu. Kasnija setva se ne preporučuje, jer tada dolazi sušni period, pa bi vam se desilo da vam posejana trava uopšte i ne nikne. U prodavnicama (poljoprivrednim apotekama) možete nabaviti pojedine vrste trava ili travnu smesu, mešavinu više vrsta trava: parkovska trava, trava za sportske terene, a postoje trave za hladnu klimu, trave za toplu klimu, niske i visoke trave, gotova trava, kao i trave za priobaljska područja. Preporuka je da pogledate da u smesi ima i nešto deteline. Ona je dobra za poboljšanje strukture, ali detelina je važna i zbog toga što obogaćuje zemljište azotom.

3. Kako se seje trava?

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

Nakon setve grabuljama bi trebalo promešati zemlju sa semenom, a posejanu površinu bi trebalo povaljati (baštenskim valjkom), ali u tu svrhu se možete poslužiti i priručnim sredstvima tako da bi obično bure bilo odličan izbor. Vodite računa da seme ne bude previše ukopano u zemljište, već da ono bude na površini od 1 do 1,5 cm. Ukoliko je dublje, prosto neće moći da iznikne. Na kraju posejanu travu treba lagano zaliti, tako da će ona da nikne za 8 do 10 dana. Korov koji će svakako niknuti uz travu trebalo bi odmah obavezno počupati.

travnjak

4. Đubrenje

Od početka proleća trebalo bi da đubrite travnjak svakih četiri ili pet nedelјa. Azot, kalijum i fosfor su neophodni i mešavine specijalnih travnih đubriva su lako dostupane kod Vašeg lokalnog prodavca za vrt. Koliko se đubriva koristi pažlјivo je naznačeno na pakovanju.

5. Šišanje odn. košenje

Preporuka je da se za tek osnovane travnjake nikako ne koriste kosilice. Njihov curkularni nož često može da jednostavno iščupa još uvek nedovoljno ukorenjene mlade biljčice, pa je zbog toga važno da se bar prva dva „šišanja“ obave košenjem. Travnjak se kosi u zavisnosti od vrste trave i godišnjeg doba. Kućni travnjak, dobro je kositi dva-tri puta mesečno i to od proleća do jeseni u zavisnosti od vremenskih uslova. Ukrasni travnjaci kose se i dva puta nedeljno. Travnjak je najbolje kositi kada trava dostigne visinu od 6 do 10 cm, tako da nećete pogrešiti ukoliko ćete travnjak kositi jedanput nedeljno. Čestim košenjem trava stvara čvršću i otporniju stabljiku i podstiče jačanje busena i stvaranje travnatog tepiha.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

travnjak

6. Zalivanje

U slučaju suše ne preporučuje se košenje, već zalivanje. Najveći deo vode i mineralnih materija trava vuče iz podloge, pa je važno da travnjak dobija i adekvatne količine vode, pa je zbog toga preporuka da navodnjavate vaš travnjak posebno u uslovima suše i izrazito visokih temperatura. Nabavite raspršivače koji će stvarati vodenu izmaglicu i koji će pokrivati celu površinu. Travnjak zalivajte u večernjim satima zbog temperature tla i što manjeg naglog isparavanja. Kada travi treba voda, ona će početi da poprima plavo-sivu boju, a starije liske će početi da se klupčaju ili će uvenuti. Ako ste zasadili novi travnjak, obično ćete morati da ga zalivate jednom dnevno, tako voda može da klija seme i da pomogne formiranje čvrstog korena.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу

travnjak

7. Borba sa korovom

Sa upornošću i koristeći pravu tehniku borbe možete pobediti korov u vašem travnjaku. Mnogo korova može se ukloniti korišćenjem mehaničkih sredstava. Manji korov (Veronicas ili bele deteline) treba da budu uklonjeni sa ručnim alatom, i to treba raditi često, kako bi se sprečio dalji rast. Bele rade i maslačke treba ukloniti sa korenom, i to tako da se što veći deo korena odstrani kako bi se sprečio dalji rast. Ako – protiv svih šansi korv počne da preovlađuje, morate uzeti u obzir herbicide. U scenariju gde je korov nadjačao travu, prestrukturiranje cele zemlјe i pokrivanje sa slojom nove uvalјane zemnje je najbolјe rešenje.

travnjak

8. Grabuljanje i aerifikacija

Korenu trava je potreban vazduh da bi mogli da dišu i rastu. Zemlјište travnjaka često nije dovolјno peščano da bi korenje imalo dovolјno vazduha, što dovodi do usporenog rasta. Uz pomoć jednostavnog kopanje alatom možete izbušiti rupe u travnjaku i napunite ih sa grubim peskom. Ovo omogućava da voda iz površine teče dalјe i takođe obezbeđuje koren sa kiseonikom. Da bi se travnjak raščistio od mrtvog korenja i drugih otpadaka možda ćete želeti da pregrabuljate vaš travnjak. Uklanjanjem zamršene trave, pružate i više prostora za disanje nižim delovima trave i pomažete rastu stabljike.

travnjak

agropress.org

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име