Vaskrs je omiljeni praznik mnogih domova. Njemu se posebno raduju deca, posebno zbog šarenih jaja, koje domaćice brižljivo farbaju dva dana pred najveći hrišćanski praznik.
Kako u ovom periodu kuvana jaja dugo stoje, vrlo je važno da izaberete ona koja se neće brzo pokvariti.
Magazin Stil dao je nekoliko predloga kako da izaberete i pravilno pripremite jaja za farbanje.
Mi ih prenosimo u celosti:

– Ako jaja kupujete na pijaci, obavezno idite rano ujutro, kako biste izbegli jaja koje dugo stoje na štandu, naročito ako je napolju vruće;
– Kupujte čista i neoštećena jaja;
– Pri kuvanju jaja, najbolje ih je kuvati 12 minuta od trenutka vrenja;
– Ako ne farbate jaja prirodno, odnosno pomoću namirnica jakih boja, kad kupujete boje u kesicama, uzimajte one koje su označene kao prehrambene boje;
– Sirova jaja su potencijalan izvor salmonele, piše 24sata.hr, pa se savetuje da ih pre kuvanja i ukrašavanja operete mlakom vodom;

– Ofarbajte onoliko jaja koliko ste sigurni da će se pojesti, jer je veliki greh bacati hranu, a naročito vaskršnja jaja;
– Jaja koja su ofarbana, neoljuštena i bez oštećene ljuske, a stoje nekoliko sati na sobnoj temperaturi ili su nekoliko puta vađena iz frižidera, trebalo bi da pojedete u roku od jednog do dva dana.
Magazin Stil/Opanak