Како да уштедите грејање и сачувате топлоту у дому: Само ставите ОВО НА ПРОЗОРЕ! Јефтини трикови које ћете увек користити

0
2373
Фото: Јутјуб/принтскрин

Током изузетно хладних дана, иако не штедите на огреву или су радијатори веома топли, никако да вам се кућа загреје на пријатну темтературу, већ се беспомоћно борите са хладноћом. И против таквих мука постоје мали трикови како да хладноћу заувек изолујете изван зидова вашег дома!

Уколико на стану или кући нисте урадили професионалну изолацију како би се сречило губљење топлоте, постоје начини да се то учини и када зима почне, једноставно и брзо. Потребна су само минимална улагања и промена навика.

1. Поставите фолију за заштиту аутомобилских шофршајбни од сунца или кухињску фолију налепљену на картон иза радијатора (фолија, сјајнија страна, треба да буде окренута према радијатору), посебно уколико се он налази уз спољни зид. Онда ће радијатор престати да греје спољни зид, а топлота ће се рефлектовати директно у собу.

Или, залепите комад алуминујумске фолије на комад картона, тако да сјајна страна фолије буде споља, па ставите картон између зида и радијатора. Наравно, страна са фолијом треба да буде окренута ка радијатору. Овако ће се топлота “одбијати” о површину фолије и враћати у ваш дом, уместо да је “упију” зидови. Пробајте и уверићете се како “чудо” од 100 динара из кинеске радње може да вас спасе зими.

Pročitajte i  Владета Јеротић: Дете је управо онакво какав вам је брак!

2. Дебеле завесе (чак и комади платна са термо слојем) ефикасна су заштита на прозорима.

3. Куће губе кроз прозоре 20% топлоте, а код старих дрвених прозора овај проценат је још већи. Не могу сви себи приуштити квалитетну столарију. Ако нисте стигли да зачепите све рупе и просторе испод прозора и врата одакле решти хладноћа, урадите то подметањем ваљкастих крпа, пешкира или јастучића, свугде испод врата и око прозора, нарочито ако вам је дрвенарија стара и зрела за мењање. Још нешто вам, у овом случају, може и те како помоћи:

4. Пуцкетава фолија, осим што је добра као анти-стрес терапија, она је и идеалан изолациони материјал. Пуцкетава фолија може бити одлично решење за утопљавање прозора, које ће сачувати топлоту вашег дома! Она се одлично носи са функцијом топлоизолације, и повећава енергоефикасност кући. Врло ју је лако залепити и одлепити више пута, што не траје више од 20 секунди.

Фолија не ограничава продирање сунчевих зрака у просторију и не захтева посебно одржавање. Ако је већи размак мехурића на фолији, тиме је фолија прозирнија. Ево како ћете је поставити на прозор:

Pročitajte i  На челу са моштима Светог владике Николаја: Патријарх Порфирије позвао народ на Спасовданску литију

Ако желите уклонити фолију само је повуците из ћошка прозора. Фолија може стајати дужи временски период (чак и неколико година). Не оставља флеке на стаклу.

5. Уколико имате ПВЦ прозоре прочитајте наше следеће правило: ПВЦ прозори и врата најбоље задржавају топлоту у стану. Али, приликом уградње, мајстори вам не кажу две врло битне ствари, које ће вам користити у екстремно хладним данима!

Не требају вам мајстори да у јесен подесите прозоре на “зимски режим”, а на пролеће на “летњи”. Једноставно отворите прозор и пронађите шраф на страни где се налази ручица, па га подесите помоћу инбус кључа. Шраф који се налази са стране шарке окрећите ка унутра, при чему се регулише сила потиска прозорског оквира.

Када вам мајстор поставља прозор најчешће остави у “стандардном”, односно средњем “режиму”. Ако нисте сигурни у ком су вам “режиму” прозори и врата, једноставно прозорским крилом притисните комад папира. Ако можете без проблема да га извадите, намештено је на летњи “режим”, а ако се покида приликом вађења онда је на зимском “режиму”.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

Није пожељно да остављате прозоре и врата на “зимском режиму” целе године јер се оптерећење на гуму оквира доста повећава, па ће се брзо истрошити.

6. Уколико нисте имали новац за дупла стакла можете их направити сами. Поставите их на прозоре које нећете отварати или друге стаклене површине. Довољно је око оквира залепити обострано самолепљиву траку и на њу фиксирати провидну фолију, која кошта много мање од застакљивања.

7. Потпуно ослободите радијаторе и друга грејна тела, одмакните фотеље, столове, столице и све предмете који се непотребно загревају и одузимају температуру простору.

8. Ако имате вентилатор на лустеру имајте на уму да он није резервисан само за летње време. Укључите га на најспорије да лагано равномерно распоређује топли ваздух у кући. Помераће га са висине, где се пење, према подовима и биће топло, равномерно, у целој просторији.

9. И не заборавите – када је напољу сунце склоните све заклоне и пустите да преко целог дана субце греје прозоре, а чим зађе навуците завесе.

Извор: Медији

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име