14 рубина и 300 бисера: Погледајте како је стварно изгледала круна цара Душана (ФОТО)

0
677
Аутор: Непознат - From this page, this image.image., Јавно власништво, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5531992

Историјски музеј Србије покренуо је пројекат израде реплика круна из преднемањићког, немањићког и понемањићког периода, у оквиру којег је филиграниста Горан Ристовић Покимица из Краљева направио реплику круне цара Душана на основу изгледа круне на фресци у манастиру Лесново.

Та круна ће бити део сталне поставке Историјског музеја Србије заједно са другим крунама српских средњовековних владара и владарки, које су већ израђене, попут круне краљице Јелене Анжујске Анђео и круне царице Јелене, или које ће тек бити направљене (круна краља Милутина, круна краља Твртка I Котроманића, круна деспота Стефана Лазаревића).

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!

Круна цара Душана тешка је око 1,7 килограм и састављена је од 14 узгајаних рубина, 14 узгајаних сафира, 16 дугуљастих рибуна, 16 лапис лазулија, 12 аметиста и 304 слатководна бисера.

Оргиниална круна била је направљена од злата, док се за реплику користило позлаћено сребро.

Колико је сложен подухват прављења реплике сведочи и то да је прављена скоро шест месеци, користећи се са чак 13 техника из средњевековног доба.

Pročitajte i  Разноликост писма и језика: Народи у Европи који не користе латиницу
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име