Како је убијен кнез Михаило Обреновић: Његове последње речи на самрти су биле: “Дакле, истина је…”

0
11650

Док је кнез Михаило Обреновић заводио апсолутизам у земљи, против њега је склопљена завера са циљем да се он убије. Главни организатори и извршиоци завере су били браћа Радовановићи, који су се светили због робије свога брата Љубомира Радовановића. Коста Радовановић, главни извршилац убиства,  био је имућан и угледан трговац. Његов брат Павле Радовановић је био с њим за време атентата, а трећи од браће је био Ђорђе Радовановић. Непосредни помагачи у убиству су били Лазар Марић, бивши председник београдског окружног суда и Станоје Рогић, бивши трговац.

У недељу, 29. маја 1868. око 5 часова поподне кнез Михаило је кренуо кочијама да се превезе до Кошутњака. Са њим је ишао његов ађутант Светозар Гарашанин, син Илије Гарашанина, а у кочијама су до кнеза седеле Томанија Обреновић, његова стрина, Анка Константиновић, његова сестра од стрица и Катарина, Анкина ћерка са којом је кнез желео да се ожени чим се разведе од своје законите супруге мађарске грофице Јулије Хуњади.

Pročitajte i  Куваћете најбољи пасуљ на свету уколико престанете да правите ових 5 грешака
katarina i julija
Јулија Хуњади званична супруга кнеза Михаила (лево) и Катарина Константиновић коју је кнез желео да ожени (десно)

У парку на Кошутњаку појавили су се Павле и Коста Радовановић у свечаним црним оделима, цилиндрима на главама и упереним пиштољима у правцу кнежеве кочије. Први је пред кочију излетео Коста. Њега је кнез Михаило Обреновић препознао због спора око његовог брата Љубомира. Последње речи кнеза које је сам признао Коста на суђењу су биле: „Дакле, истина је.“.

Катарина је покушала да се наслони на кнеза и да не да Радовановићу да пуца. На суђењу је Коста изјавио да није жело убити никог другог већ само кнеза. Лакеј који је возио кочију је преклињао браћу да не чине лудост. Први је почео пуцати Коста, придружио му се Павле. Кнез Михаило је убијен са три хица, а такође је смртно страдала и Анка Константиновић која је својим телом покушала да заштити кнеза за време пуцњаве, док је Светозар Гарашанин рањен пао са коња и онесвестио се. Баба Томанија је прошла неозлеђено.  Катарина је лакше рањена и дозивала је помоћ на француском и придржавала мртвог кнеза.

Pročitajte i  Невероватно узбудљива игра судбине двеју породица: Песма "Бело Ленче" крије истину о најлепшој љубавној причи из Врања
knezmihailoatentat
Атентант на кнеза Михаила у Кошутњаку 1868. године

Браћа су почела да беже низ Кошутњак према Топчидеру где су их чекали остали завереници. Ту их је спазила и једна војна патрола и ухапсила их. Неки су били и рањени приликом бекства.

Сви завереници су изведени на саслушање истог дана, а главну реч је водио Никола Христић. Пресуда је била — смрт. Завереници су стрељани у поноћ на Карабурми, а у читавој Кнежевини је била велика жалост. Међу оптуженима су били и Ненадовићи, родбински повезани са Карађорђевићима и Павлом Радовановићем.

Због поверљивих докумената о апсолутистичком режиму кнеза Михаила и пресуде на смрт Љубе Радовановића, влада је сакрила документа са салушања и узроке атентата. Јавности је само речено да су страни плаћеници убили кнеза Михаила и да су кажњени смрћу. Национална жалост је трајала три дана.

Pročitajte i  Чорба по рецепту монаха са Хиландара: Укусна, здрава и препуна витамина

Његов гроб се налази у Саборној цркви у Београду и састоји од постоља, саркофага и бронзане статуе Светог арханђела Михаила а подигла га је кнегиња Јулија.

grob кнеза Михаила
Гроб кнеза Михаила Обреновића

Српски народ подигао је у средини престонице споменик кнезу Михаилу на коме су с две стране забележена имена градова: Београд, Смедерево, Кладово, Шабац, Ужице и Соко, градова које је кнез Михаило добио за Србију. На зачељу споменика је уклесан српски грб, а са зачеља је написано: “Кнезу Михаилу М. Обреновићу III. Благодарна Србија”.

Trg republike кнез Михаило
Споменик кнезу Михаилу на Тргу републике у Београду

Прочитајте још: Кнез Михаило је био песник и сви знате једну његову песму

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име