УKРАСИ НА СЛАВСKОМ KОЛАЧУ: Kакво тесто је потребно и како га обликовати

0
32686
Фото: Јутјуб/принтскрин

Шта је потребно за украсе на славском колачу?

За украшавање славског колача је потребно умесити тврђе али еластично тесто од следећих састојака:

110 г брашна
2 кашичице соли
2 кашичице густина
око 0,1 – 0,2 дцл воде
кухињска провидна фолија.

Све састојке сједините и месите мало дуже, како би се маса добро сјединило а тесто било еластично. Kада сте то урадили, завите тесто у провидну кухињску фолију и оставите 15-ак минута да се “одмори”. након тога почните да правите украсе.

Ево како да направите клас жита, птицу, цвет и грозд.

Kлас жита

Да бисте добили богат клас жита као украс на вашој славској погачи потребно је прво да направите од теста ваљак, дужине и дебљине као мали прст.

Након тога узети ваљак у руку и оштрим маказама наизменично плитко засецати тесто како би се добиле шаре које асоцирају на клас жита.

Птица

За прављење птице као украса је такође потребно да се направи ваљак од теста, око 15 цм дужине и да се затим пажљиво завеже у чвор.

Горњи део треба обликовати као врат, глава и кљун птице, а доњи део притисните прстом да бисте спљоштили тести и затим направите реп. Реп можете исећи ножем, маказама или једноставно шарати виљушком.

Цвет (кала и ружа)

Славски колач можете украсити различитим цветовима. Ако сте се одлучили за кале, онда поклопцем од флаше (малом модлом) вадите кругове од теста, премажите их са мало воде при дну, затим то стисните и тако ћете добити мале кале. Њих можете спајати и правити већи цвет.

Уколико желире руже, такође је потребно модлом обликовати кругове, али прво обликујте комад теста у облик сузе и на њега ређајте кружиће тако што ћете их преклапати и лепити са водом.

Грозд

Да бисте ваш славски колач украсили гроздом од теста, потребно је прво направити два ваљка. Један дужине око 15 цм и 2мм дебљине, а други исте те дебљине али око 2 цм дужине.

Затим направите око 15-ак куглица (већих и мањих) да би грозд био богат. На дужи ваљак, са обе стране помоћу мало воде, залепите по 4 веће куглице, али оставите део ваљка да остане за петељку. На њих затим додајте са једне стране краћи ваљак и на њега и около ређајте мање куглице. На крају уврните мало крај који је остао да вири, да би се добио утисак петељке.

извор: мојруцнирад.цом

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име