KAKO OD SRPSKOG RATNIKA NASTAJE ZVEZDA: Video koji će vas rasplakati, ali i iznova učiniti ponosnim bićem srpskog roda!

0
490

Od srpskog ratnika nastaje zvezda – topla, potresna i dirljiva priča o srpskim junacima.

Pred vama je jedna od najpotresnijih scena srpske kinematografije rađena prema istinitim događajima iz ratom zahvaćene Srbije.

OD SRPSKOG RATNIKA NASTAJE ZVEZDA

Film “Zvezde su oči ratnika” iz 1972. priča je iz Drugog svetskog rata koja prati sudbinu meštana, seljaka, iz jednog srpskog sela. Scenarista i režiser je Branimir Tori Janković, a u samom filmu navodi se: “dijaloge za ovaj film pisao je srpski narod”.

Pročitajte i  Ovako su nekada Crnogorci branili ćirilicu: Postupak ovih učitelja jedan je od najlepših i najpotresnijih primera čojstva i junaštva

Okosnicu filma čini staro verovanje našeg naroda i naših ratnika koje kaže da kad neki ratnik pogine u istom trenutku rodi se zvezda na nebu, a kad pogine cela četa onda se rodi čitavo jedno sazvežđe!

Deca iz jednog srpskog sela su za vreme Drugog svetskog rata htela da postanu zvezde. Njihov učitelj osuđen je na streljanje od strane Nemaca. Seljaci se kolebaju da davanjem potpisa spasu učitelja, a potpise za svog učitelja stavljaju đaci. Nemci dolaze po potpisnike, a stari ratnici rešavaju da izvrše zamenu i umesto dece oni odu u smrt.

Pročitajte i  Molovanje: Zaboravljena tehnika krečenja i ukrašavanja zidova prirodnim bojama

OD SRPSKOG RATNIKA NASTAJE ZVEZDA

Potresan insert iz ovog filma svedoči o junačkoj slavi, nepokolebljivosti i časti srpskih vojnika, naročito onih starih koji na svojim prsima nose najveća ordenja časti poput Karađorđeve zvezde.

Poslednja scena je najupečatljivija. Ona je dokaz da se pravi srpski junak nikad ne pokorava i uvek je spreman da odbrani svoju čast suprotstavljajući se tlačitelju. Čak i ako ga to u tom trenutku košta života.

Pročitajte i  Rusi se i dan danas ovako leče: Krompir je izuzetno lekovit, ali samo ako ga konzumirate na OVAJ način

Blago tom narodu koji ima više zvezda nego neba!

Autor: K. M. Opanak/Insert preuzet od Samo domaće

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime