Како правилно орезати воћку или руже: Право је време за орезивање, а погледајте у ВИДЕУ упутство како не бисте погрешили

0
1658

За правилно извођење резидбе неопходно је да се разликују цветни од лисних пупољака, старост родних гранчица као и старост родног дрвета.
KAKO PRAVILNO OREZATI VOĆKU ILI RUŽE
Родне гранчице су старе свега једну годину, а родно дрво је вишегодишње. Продужни леторасти се не прекраћују, прекраћивати се могу гранчице са цветним пупољцима.
Трансформација лисног у цветни пупољак траје годину дана, да би се већ наредне године из цветног пупољка развио плод. Процес трансформације од лисног пупољка до плода траје две године.
На прошлогодишњој гранчици из лисног пупољка, при оптималним условима формирају се цветни пупољци. То је родно дрво старо на крају вегетације две године, са родним гранчицама старим једну годину. Ово родно дрво је врло продуктивно, јер је на њему велики број родних гранчица са јос већим бројем цветних пупољака, односно цветова.
KAKO PRAVILNO OREZATI VOĆKU ILI RUŽE
Гранчице, које немају цветне пупољке (једногодишње) се не прекраћују. На таквим гранчицама, кад се прекрате, у зависности колико је прекраћена, развија се више летораста и уместо једног или два летораста формира се метласт изглед, тиме се погоршавају услови за фотосинтетске активности.
Оне воћке које се редовно орезују боље роде и дају довољно родних пупољака из којих ће се следеће вегетацијске сезоне развити цветови. Орезане воћке имају прозрачну и добро осветљену крошњу, што повољно утиче на каквоћу плодоваи здравствено стање воћке, док се у згуснутим и засењеним крошњама дуго задржава влага након кише па су такве воћке подложније болестима. Орезане крошње се због обиља светла и прозрачности брже суше и ређе долази до инфекција.

Право је време за орезивање воћака, а ево и како то правилно учинити.

Pročitajte i  Имамо посебну понуду за наше читаоце! Представљамо вам књигу СРБИЈОМ која ће вас очарати јер поносно представља нашу предивну земљу  

Poljoklub.com/Vertigo Produkcija

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име