Kako pravilno orezati voćku ili ruže: Pravo je vreme za orezivanje, a pogledajte u VIDEU uputstvo kako ne biste pogrešili

0
1401

Za pravilno izvođenje rezidbe neophodno je da se razlikuju cvetni od lisnih pupoljaka, starost rodnih grančica kao i starost rodnog drveta.
KAKO PRAVILNO OREZATI VOĆKU ILI RUŽE
Rodne grančice su stare svega jednu godinu, a rodno drvo je višegodišnje. Produžni letorasti se ne prekraćuju, prekraćivati se mogu grančice sa cvetnim pupoljcima.
Transformacija lisnog u cvetni pupoljak traje godinu dana, da bi se već naredne godine iz cvetnog pupoljka razvio plod. Proces transformacije od lisnog pupoljka do ploda traje dve godine.
Na prošlogodišnjoj grančici iz lisnog pupoljka, pri optimalnim uslovima formiraju se cvetni pupoljci. To je rodno drvo staro na kraju vegetacije dve godine, sa rodnim grančicama starim jednu godinu. Ovo rodno drvo je vrlo produktivno, jer je na njemu veliki broj rodnih grančica sa jos većim brojem cvetnih pupoljaka, odnosno cvetova.
KAKO PRAVILNO OREZATI VOĆKU ILI RUŽE
Grančice, koje nemaju cvetne pupoljke (jednogodišnje) se ne prekraćuju. Na takvim grančicama, kad se prekrate, u zavisnosti koliko je prekraćena, razvija se više letorasta i umesto jednog ili dva letorasta formira se metlast izgled, time se pogoršavaju uslovi za fotosintetske aktivnosti.
One voćke koje se redovno orezuju bolje rode i daju dovoljno rodnih pupoljaka iz kojih će se sledeće vegetacijske sezone razviti cvetovi. Orezane voćke imaju prozračnu i dobro osvetljenu krošnju, što povoljno utiče na kakvoću plodovai zdravstveno stanje voćke, dok se u zgusnutim i zasenjenim krošnjama dugo zadržava vlaga nakon kiše pa su takve voćke podložnije bolestima. Orezane krošnje se zbog obilja svetla i prozračnosti brže suše i ređe dolazi do infekcija.

Pravo je vreme za orezivanje voćaka, a evo i kako to pravilno učiniti.

Pročitajte i  Retro je ponovo u modi: Još jedan Vintidž fest na Kalenić pijaci

Poljoklub.com/Vertigo Produkcija

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime