Постоје два исправна начина: Како правилно поставити иконе на зид?

0
1117

Шта је то православна икона?

Реч икона је изворна грчка реч и значи – слика, портрет. Узето шире, то може бити слика нерелигиозне садржине; међутим, узето уже то је слика искључиво религиозног значења. Код иконе разликујемо два битна чиниоца: архетип (прволик) и тип (лик). Архетип је она личност коју слика приказује (Свети Николај, Свети Георгије и др.), а тип је његов приказ на слици, сама слика. Дакле, икона је средство за комуникацију између онога ко јој приступа и онога ко је на њој насликан, изображен. Свакако, икона није у потпуности слична прволику, то јест ономе које насликан, јер друго је икона, а друго онај који је насликан, тако да се види међу њима разлика, пошто то двоје није једно и исто. На пример: човекова слика (икона), изражава црте тела, не поседује душевне силе, јер нити живи, нити мисли, нити говори, нити осећа, нити покреће удове. Па и син који је природна слика (икона) оца, има нешто другачије у односу на њега: он је син, а не отац.”

Постављање икона

Постављање православних икона у стану или кући треба да буде на источном зиду почасне, главне просторије.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Међутим, пошто се ни стамбене зграде, а ни породичне куће, не орјентишу као Православни храмови (исток-запад), често није могуће да источни зид буде празан, да би се на њему поставиле иконе. Понекад су на тој страни прозори, врата, или неки део намештаја. У том случају иконе треба поставити на зид на коме има слободног простора, али да икона буде на средишњем, централном месту тог зида.

Постављање икона на зид има своја правила. Опет се треба угледати на храм и поштовати правило распореда икона на иконостасу. На иконостасу, у средини се налазе, тзв. Царска врата (Царске двери), на којима је изображена, насликана сцена Благовести, када архангел Гаврил, саопштава Богородици радосну вест да ће родити Спаситеља света. Са леве стране Царских двери, налази се икона Пресвете Богородице, а са десне стране икона Господа Исуса Христа.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Ако у вашем стамбеном простору поседујете иконе Господа Исуса Христа, Пресвете Богородице, икону Крсне славе, постоје две могућности или два начина како их треба поставити:

Први начин: икону Крсне славе поставити у средину, а са леве стране иконе Крсне славе (лева страна када гледате у икону) поставити икону Пресвете Богородице, са десне стране икону Господа Исуса Христа.

Други начин: икону Господа Исуса Христа треба поставити у средину, лево (ваша лева страна када гледате у икону) треба поставити икону Пресвете Богородице, а десно породичну икону Крсне славе.

Први и други начин су исправни, али ако би неко питао, шта изабрати од ове две могућности? Определио бих се за прву могућност, јер је она слична распореду икона на иконостасу у храму, у средини на иконостасу је икона Благовести, где су Царске двери, а у кући је Славска икона, лево је икона Богородице, а десно икона Господа Исуса Христа, тако је исто и у кући распоред.

Pročitajte i  Велика журка на Миљаковцу: Почело одбројавање до отварања новог "Београдског бувљака"!

Славска икона је у средини ако имате више икона светих Божијих, а иконе осталих Божијих угодника (светитеља) ставити лево и десно од Славске иконе.

Такође и естетика може утицати на правило постављања икона. Ако је, на пример, славска икона знатно већа (али и знатно мања) од икона Господа Исуса Христа и Пресвете Богородице, она из естетских разлога може бити у средини и пред њом ће горети и кандило.

Избор: Епархија шумадијска, Срећко Зечевић, протојереј

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име