KAKO PREPOZNATI PRAVI MED: 10 trikova pomoću kojih vas prodavci meda nikad neće prevariti!

Kako prepoznati pravi med i biti siguran da je kupljen prirodni proizvod, a ne mešavina veštačkih šećera i aroma? Evo nekoliko vrlo jednostavnih trikova!

Premda živimo svetu brze zarade gde mnogi ne mare za kvalitet proizvoda kog prodaju, već im je bitno kako će što lakše doći do novca uz manje truda i ulaganja, i kod prodavaca meda postoji identičan problem.

KAKO  PREPOZNATI PRAVI MED

Med nije baš jeftin proizvod, te je najbolje informisati se kako da unapred znate da li ste izvojili novac za pravi, kvalitetan med. Postoje vrlo laki, korisni i praktični saveti kako to da proverite:

1. Uzmite malo meda i protrljajte ga između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Čist med je dobar za kožu i nije lepljiv. Ako počne da se lepi, znači da ima šećera i veštačkih zaslađivača u njemu.

KAKO  PREPOZNATI PRAVI MED

2. Stavite malo meda na papir ili maramicu. Čist i prirodan med ne sadrži vodu i neće probiti papir dugo vremena.

3. Pčele instinktivno grade košnice na drveću i među stenama kako bi se zaštitile od mrava. Stavite malo meda kod mrava i videćete da neće dirati med ako u njemu nema veštačkog šećera.

4. Malo meda promešajte sa žumancetom. Ako je med čist, kada izmešate žumance, izgledaće kao da je skuvano.

5. Jednu kašičicu meda stavite u punu čašu vode. Veštački med će se početi otapati, a čisti med će se zgrudvati i spustiti na dno.

KAKO  PREPOZNATI PRAVI MED

6. Namažite med na parče hleba. Prirodni med će stvrdnuti hleb za nekoliko minuta, dok će veštački med navlažiti hleb zbog sadržaja vode.

7. Neposredno pre gutanja pravi med će vam dati osećaj bockanja u ustima što lažni med ne može postići.

KAKO  PREPOZNATI PRAVI MED

8. Ako vam se med kristalizuje tokom vremena, to je dobar znak. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo ga čuvate, dok će se pravi med kristalizovati.

9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati zapaljenju šibice. Lažni med ima vode pa se šibica zato neće moći zapaliti.

10. Stavite u mikrotalasnu dve do tri kašičice meda. Zagrejte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizovat i neće postati penast. Lažni med će se teško karamelizovati i biće prepun mehurića.

PROČITAJTE JOŠ: SVE ŠTO NISTE ZNALI O MEDU: 15 činjenica zbog kojih neće proći nijedan dan a da niste uzeli bar kašičicu meda!

PČELARSTVO ZA POČETNIKE: Kako pripremiti i očuvati pčele do toplijih prolećnih dana?

Izvor: atma.hr

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...