Купус је готово једина природна намирница којој је човек успео да повећа нутритивна својства кроз процес кисељења. Наиме, купус кроз процесе кисељења ферментацијом ствара изузетно активан кобаламин (Витамин Б12), који се иначе налази искључиво у намирницама животињског порекла. Из тог разлога кисели купус је за вегетаријанце неизоставна прехрамбена намирница.
У киселом купусу налази се обиље калијума, гвожђа, магнезијума, сумпора и бакра, мањих количина натријума, витамина Б3… Витамина Ц има готово исто колико и у поморанџи и лимуну.
Како би ваш купус био спреман до зимских слава право је време да пробате овај рецепт и искористите све предности киселог купуса!
Састојци:
60 kg купуса
2 kg соли,
рен,
цвекла,
шећер,
бибер у зрну
винобран
Припрема:
Купус треба опрати и очистити. Корен главице купуса извртети и окренути на горе. Сипати по мало соли у сваку главицу.
Када се главице лепо поређају, прелити водом у којој је растворена преостала со. Да би расо био добар и лепе боје треба ставити неку цвеклу, неки корен рена и око 1/2 kg шећера, бибер у зрну.
Купус притиснути каменом да не плива по површини и на сваких 7 дана претакати, и ако је отребно додати још соли.
Када је купус сасвим добро кисео одлити сувишан расо, додати винобрана (зависно од количине купуса), преточити расо и не користити га десетак дана док се не избистри.
Опанак, Јужна Србија Инфо