Saveti sa juga Srbije: Pravo je vreme da pripremite kupus za kiseljenje kako bi bio spreman do zimskih slava

Kupus je gotovo jedina prirodna namirnica kojoj je čovek uspeo da poveća nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je za vegetarijance neizostavna prehrambena namirnica.

U kiselom kupusu nalazi se obilje kalijuma, gvožđa, magnezijuma, sumpora i bakra, manjih količina natrijuma, vitamina B3… Vitamina C ima gotovo isto koliko i u pomorandži i limunu.

Pročitajte i  Lazareva subota je dan dečje radosti: Zašto su deca u centru ovog praznika koji slavi Isusovo čudo vaskrsenja Lazara?

Kako bi vaš kupus bio spreman do zimskih slava pravo je vreme da probate ovaj recept i iskoristite sve prednosti kiselog kupusa!

kiseli kupus

Sastojci:

60 kg kupusa
2 kg soli,
ren,
cvekla,
šećer,
biber u zrnu
vinobran

Priprema:

Kupus treba oprati i očistiti. Koren glavice kupusa izvrteti i okrenuti na gore. Sipati po malo soli u svaku glavicu.

Pročitajte i  Iskoristite jedinstvenu priliku: Zakupite lokal na beogradskim pijacama!

Kada se glavice lepo poređaju, preliti vodom u kojoj je rastvorena preostala so. Da bi raso bio dobar i lepe boje treba staviti neku cveklu, neki koren rena i oko 1/2 kg šećera, biber u zrnu.

Kupus pritisnuti kamenom da ne pliva po površini i na svakih 7 dana pretakati, i ako je otrebno dodati još soli.

Pročitajte i  Lazareva subota je dan dečje radosti: Zašto su deca u centru ovog praznika koji slavi Isusovo čudo vaskrsenja Lazara?

Kada je kupus sasvim dobro kiseo odliti suvišan raso, dodati vinobrana (zavisno od količine kupusa), pretočiti raso i ne koristiti ga desetak dana dok se ne izbistri.

kiseli kupus

Opanak, Južna Srbija Info