KAKO SE NEKAD PROSLAVLJAO SVETI NIKOLA: Običaji koji su dugo pratili ovaj praznik

0
3346

Postoji izreka u našem narodu da Svetog Nikolu slavi pola Srbije, a pola ide na slavu. I to nije bez razloga. Naime, Sveti Nikola je slava sa najdužom tradicijom u našem narodu i s obzirom na to, razvili su se naročiti običaji koji prate ovaj praznik.

Darujte decu.

Budući da je Sveti Nikola poznat i kao zaštitnik dece, od davnina je postojao običaj da se na dan kada se ovaj sveatc slavi, daruju deca orasima, jabukama i slatkišima. Tokom noći, dok deca spavaju, Sveti Nikola bi ima ostavio darove u cipele ili pokraj prozora. Deca bi naročito za taj dan, očistila svoje cipele i stavila ih blizu kreveta kako bi se ujutru prvo njima obradovala.

1

 

Zasadite božićno žito.

Božićno žito, simbol plodne nadolazeće godine, novog života i dobrih useva sadi se na ovaj praznik da bi do Božića stiglo dovoljno da naraste.

bozicna pseniccaca

 

Lađari pucaju iz topova.

Na ovaj praznik, gde god da se nađu, lađari spuštaju sidra. Zaustavljaju lađe dok se mornari pomole svetitelju i onda nastavljaju put. Pripremaju topove za paljbu odajući počast svome zaštitniku. Na ovaj način slavu je obeležavao i knez Miloš Obrenović.

crew_gunner_ship1

 

Napravite šarene kolače u obliku ptice.

Na jugu Srbije tradicionalno se na ovaj dan prave šareni kolači u obliku ptice. Zajedno sa pogačom i vinom odnose se u crkvu na osveštenje molitvom i vinom. Nakon toga, služe se gostima, a pre svih deci.

ptica kolač prava domaća

 

Slavite posnu slavu.

Slava Svetog Nikole pada u vreme velikog božćnog posta. Tradicija je da se za Nikoljdan pripremaju posna jela.

obezglavljeni pijani šaran

Oprostite drugima dugove

U Vizantiji je na Svetog Nikolu bio običaj da se na taj dan amnestiraju zatvorenici. U narodu postoji verovanje da će onome ko danas oprosti dug sledeća godina biti bogata i plodna.

Postoji i verovanje da danas ne treba nikoga podsećati na dug, niti mu dodatno otežavati položaj zbog toga što je dužnik.

PROČITAJTE JOŠ: SVETI NIKOLA KAO BOŽIĆ BATA: Hrišćanska legenda o srpskom Deda Mrazu

PROČITAJTE JOŠ: MOLITVA SVETOM NIKOLI ČUDOTVORCU: Pomolimo se svecu koji donosi mir, utehu i dobru volju među ljude

PROČITAJTE JOŠ:BORBA SVETOG NIKOLE SA ĐAVOLOM: Priča o tome kako je Sveti Nikola postao zaštitnik moreplovaca

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име