Uporna vlaga i buđ u kući razaraju zdravlje: Rešite ih se uz pomoć ovih 5 sobnih biljaka

0
2355

Boravak u prostoriji sa puno vlage nije dobar za zdravlje. Tamo gde je vlaga, obično se nalazi i buđ, koja i te kako utiče na zdravlje, izazivajući simptome groznice, glavobolje, povraćanje, čak i oštećenje jetre.

Ako u kući imate vlagu, lekari ističu da ste u tom slučaju podložniji bolestima disajnih organa, ali i reumi, astmi i tuberkulozi. Javlja se i depresija, čak i psihoza. Najjači uticaj vlaga ima na zdravlje dece, izazivajući alergije, kožne bolesti i bronhijalnu astmu.

Ipak, sa ovim problemom mogu da vam pomognu biljke, i to sledećih pet:

 

View this post on Instagram

 

#spatifilum#🍀🍀🍀🌷🌷🌷

A post shared by Ivana Ivanovski (@ivana.ivanovski_86) on

Spatifilum

Veruje se da ova biljka donosi ljubav u dom, pa je neki nazivaju ženskom srećom. Ne samo da Spatifilum isušuje višak vlage u vazduhu i reguliše klimu u prostoru, već i uništava spore buđi. Najbolji efekat ćete postići ako biljku držite u prostoru na idealnih 18 stepeni.

Arabika (biljka kafe)

Pročitajte i  Kratak i neobičan brak slavnog ruskog pisca oterao je u smrt: Jedna Nemica promenila mu je poglede na ljubav i žene

Bobice arabike pojavljuju se tek nakon pet ili šest godina od trenutka kada je biljka posađena, pa je najbolje kupiti već izraslu biljku. Ona isušuje višak vlage, a vazduh ispunjava predivnim tropskim mirisom.

 

View this post on Instagram

 

🌱The Myrtus are still enjoying ‘summervacation’ on the doorstep to the terrasse door 🌱 #mygarden #terrasse #myrtus #oxalis

A post shared by Mette Fauerskov (@mettebfauerskov) on

Mirta

Pročitajte i  Recept oca Tadeja za izlečenje raka: Ove DVE stvari pobeđuju najtežu bolest

Ova biljka je simbol mira i užitka. U prošlosti su ljudi verovali da je ova biljka sveta, da ljudima može da vrati mladost, a putnike ispuni dodatnom energijom. Danas su utvrđene neke druge blagotvorne karakteristike. Mirta uklanja višak vlage iz okoline i ubija mikrobe iz vazduha.

Lovor

Lovor je simbol pobede, slave i veličanstva. Potiče iz suptropskog područja zbog čega voli hlad, vlažan vazduh i veće količine tople vode. Uklanja višak vlage iz vazduha, a njegovi osušeni listovi oplemeniće ukus brojnih jela.

Stablo limuna

Pročitajte i  Ovako je sve počelo: Istorija avio industrije u Srbiji

Limunovo stablo ispunjava vazduh fantastičnim citrusnim mirisom, a istovremeno uklanja višak vlage iz okoline. Sadrži veliki broj lekovitih materija i steriliše prostor oko sebe. Limunovo stablo voli sunčevu svetlost i redovno zalivanje

 

View this post on Instagram

 

#limun #garden

A post shared by Danica Sladović (@danicasladovic) on

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime