Vodič za uklanjanje najtvrdokornijih fleka: 13 trikova koji će spasiti uništenu odeću, obuću, asesoare ili delove pokućstva

0
3798
Foto: Flickr

1. Masne fleke na odeći – Ukoliko pri ruci imate talk tj. beli puder nanesite ga na masnu mrlju i ostavite da odstoji. Najbolje rešenje bilo bi da na masnu mrlju stavite bilo koji deterdžent za pranje posuđa, ako ga imate pri ruci, i odeću odmah stavite u veš mašinu.

2. Bele fleke od dezodoransa – Limun i soda bikarbona provereno su sredstvo za trajno uklanjanje belih skorelih fleka od antiperspiranata, stikova, rolona i sprejeva. Kos tvrdokornih mrlja od dezodoransa najpre na njih nanesite pastu od sode bikarbone i vode. Nakon par minuta isperite. Ako fleke nisu stare, probajte da ih istrljate sokom od limuna i isperite vodom.
3. Tamne fleke od pudera – Pena za brijanje odlično je rešenje za fleke na kragnama ženskih jakni, rolki i ostale garderobe. Mrlje od pudera dobro utrljajte penom za brijanje, a onda garderobu operite u veš mašini. Provereno nestaju! Za mrlje od karmina bolji je lak za kosu. Poprskajte ga i sačekajte da upije. A nakon toga isperite.
4. Mrlje od crnog vina – Da se “klin klinom izbija” potvrđuje i ovaj provereni trik. Ako ste garderobu, tepih i ili bilo koji materijal uništili prosipanjem crnog vina, najbolje je da na svežu fleku odmah nanesete belo vino, ako vam je pri ruci. Sačekajte nekoliko minuta da fleka upije belo vino, a onda garderobu, stoljnjak i dr. operite u veš mašini, a tepih isperite sunđerom i sapunicom.

Pročitajte i  Evo kako Sveti Vasilije Ostroški kažnjava one koji pomoć traže kod hodža i vračara

5. Mašinsko ulje – Mrlju rastvorite u benzinu za čišćenje sa tetrahlor-ugljenikom. Morate brzo osušiti tretirano mesto. Potom dodatno istrljajte benzinom. Možete takođe koristiti ultra-gel ili sprej za čišćenje.
6. Fleke od trave – Tretirajte fleku kombinacijom hidrogena i sredstva za pranje sudova. Vrlo uspešnim se pokazalo sredstvo napravljeno od hidrogena, sode bikarbone i tople vode. Ostatke trave vrlo dobro apsorbuje i bela školska kreda.
7. Mrlje od krvi – Svežu mrlju od krvi dobro isperite hladnom vodom. Možete upotrebiti i mlaku vodu uz dodatak sredstva za pranje. Stare mrlje tretirajte 3%-nim rastvorom hidrogena za kosu, pri čemu treba da budete jako obazrive ako tretirate obojene i šarene materijale. Najpre probajte sa 1%-nim rastvorom ovog sredstva.
8. Mrlje od mastila, flomastera i dečijih bojica– Sveže fleke od mastila ispiramo rastvorom vruće vode i 1/2 alkohola. Takođe efikasno sredstvo za čišćenje svežih mrlja je i limunska kiselina. Ukoliko nemate pri ruci, možete fleku skinuti i sa limunom a zatim isperete vodom. Pokušajte i sa toplim rastvorom vima pa isperite alkoholom.

Pročitajte i  Najtužnija pesma Tome Zdravkovića inspirisana istinitom pričom: "A ja sam stigao na svežu humku, tek da položim buket belih ruža..."

9. Uklonite vosak – Kućni trik koji su otkrile naše bake: skoreli vosak možete odstraniti tako što ćete preko tretirane površine staviti novinski papir, a potom prepeglati.
10. Žute mrlje od stajanja odeće ili znoja – Ove mrlje javljaju se kod odeće koja stoji duže vreme nenošena i sklopljena. Odeću operite deterdžentom na uobičajen način. Potom blagim rastvorom varikine ili hidrogena za kosu probajte da ih odstranite. Možete primeniti i sredstvo za otklanjanje rđe, ali u jačoj koncentraciji. Takođe, požutelo mesto možete potopiti u kiselo mleko gde treba da odstoji par sati, posle čega treba da dobro isperete odeću. Obično su ove mrlje jasno vidljive na svetlijim tkaninama, ali se uočavaju i na drugim bojama. Sa bojenim tkaninama morate biti jako obazrive prilikom upotrebe varikine i hidrogena za kosu.
11. Pomoć kod rajsferšlusa – Ukoliko vam se rajsferšlus zaglavio, a prilično žurite, nemojte trošiti vreme na cimanje niti pokušavati da ga silom odglavite. Jedostavno nanesite par kapi bilo kog ulja ili vazelina, možete namazati i sapunom i povucite. Problem će biti rešen u sekundi!
12. Spas za pocepane najlon – čarape – Ukoliko vam prodavnica nije blizu, ili ste na nekom slavlju ili sastanku a čarape su vam se pocepale, ne očajavajte. Nanesite malo laka za nokte na mesto gde su počele da se cepaju, kako se ne bi širio rascep, dok ne budete u prilici da ih zamenite. Stoga, kad oblačite suknju uvek sa sobom ponesite providni lak za nokte. Za svaki slučaj. On vam može pomoći kao zamena za lepak i ako vam otpadne dugme ili se odšrafi deo na naočarima.
13. Uklonite neprijatan miris iz obuće – Ukoliko ste izgubili one male kesice koje dobijate uz kupljenu obuću, a koje bi trebalo da vam stoje u obući nakon nošenja kako bi izvukle miris, imamo rešenje za vas. Malo sode bikarbone ostavite preko noći u vašim cipelama ili patikama, a ujutru dobro istresite i usisajte prah. Neprijatnog mirisa više neće biti.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime