Водич за уклањање најтврдокорнијих флека: 13 трикова који ће спасити уништену одећу, обућу, асесоаре или делове покућства

0
4528
Foto: Flickr

1. Масне флеке на одећи – Уколико при руци имате талк тј. бели пудер нанесите га на масну мрљу и оставите да одстоји. Најбоље решење било би да на масну мрљу ставите било који детерџент за прање посуђа, ако га имате при руци, и одећу одмах ставите у веш машину.

2. Беле флеке од дезодоранса – Лимун и сода бикарбона проверено су средство за трајно уклањање белих скорелих флека од антиперспираната, стикова, ролона и спрејева. Кос тврдокорних мрља од дезодоранса најпре на њих нанесите пасту од соде бикарбоне и воде. Након пар минута исперите. Ако флеке нису старе, пробајте да их истрљате соком од лимуна и исперите водом.
3. Тамне флеке од пудера – Пена за бријање одлично је решење за флеке на крагнама женских јакни, ролки и остале гардеробе. Мрље од пудера добро утрљајте пеном за бријање, а онда гардеробу оперите у веш машини. Проверено нестају! За мрље од кармина бољи је лак за косу. Попрскајте га и сачекајте да упије. А након тога исперите.
4. Мрље од црног вина – Да се “клин клином избија” потврђује и овај проверени трик. Ако сте гардеробу, тепих и или било који материјал уништили просипањем црног вина, најбоље је да на свежу флеку одмах нанесете бело вино, ако вам је при руци. Сачекајте неколико минута да флека упије бело вино, а онда гардеробу, стољњак и др. оперите у веш машини, а тепих исперите сунђером и сапуницом.

Pročitajte i  Срећан је само онај ко у срцу има љубав: Патријарх Порфирије пожелео ђацима срећан почетак школске године

5. Машинско уље – Мрљу растворите у бензину за чишћење са тетрахлор-угљеником. Морате брзо осушити третирано место. Потом додатно истрљајте бензином. Можете такође користити ултра-гел или спреј за чишћење.
6. Флеке од траве – Третирајте флеку комбинацијом хидрогена и средства за прање судова. Врло успешним се показало средство направљено од хидрогена, соде бикарбоне и топле воде. Остатке траве врло добро апсорбује и бела школска креда.
7. Мрље од крви – Свежу мрљу од крви добро исперите хладном водом. Можете употребити и млаку воду уз додатак средства за прање. Старе мрље третирајте 3%-ним раствором хидрогена за косу, при чему треба да будете јако обазриве ако третирате обојене и шарене материјале. Најпре пробајте са 1%-ним раствором овог средства.
8. Мрље од мастила, фломастера и дечијих бојица– Свеже флеке од мастила испирамо раствором вруће воде и 1/2 алкохола. Такође ефикасно средство за чишћење свежих мрља је и лимунска киселина. Уколико немате при руци, можете флеку скинути и са лимуном а затим исперете водом. Покушајте и са топлим раствором вима па исперите алкохолом.

Pročitajte i  Ћирило и Методије су Словенима подарили писменост како би разумели хришћанску мисао

9. Уклоните восак – Кућни трик који су откриле наше баке: скорели восак можете одстранити тако што ћете преко третиране површине ставити новински папир, а потом препеглати.
10. Жуте мрље од стајања одеће или зноја – Ове мрље јављају се код одеће која стоји дуже време неношена и склопљена. Одећу оперите детерџентом на уобичајен начин. Потом благим раствором варикине или хидрогена за косу пробајте да их одстраните. Можете применити и средство за отклањање рђе, али у јачој концентрацији. Такође, пожутело место можете потопити у кисело млеко где треба да одстоји пар сати, после чега треба да добро исперете одећу. Обично су ове мрље јасно видљиве на светлијим тканинама, али се уочавају и на другим бојама. Са бојеним тканинама морате бити јако обазриве приликом употребе варикине и хидрогена за косу.
11. Помоћ код рајсфершлуса – Уколико вам се рајсфершлус заглавио, а прилично журите, немојте трошити време на цимање нити покушавати да га силом одглавите. Једоставно нанесите пар капи било ког уља или вазелина, можете намазати и сапуном и повуците. Проблем ће бити решен у секунди!
12. Спас за поцепане најлон – чарапе – Уколико вам продавница није близу, или сте на неком слављу или састанку а чарапе су вам се поцепале, не очајавајте. Нанесите мало лака за нокте на место где су почеле да се цепају, како се не би ширио расцеп, док не будете у прилици да их замените. Стога, кад облачите сукњу увек са собом понесите провидни лак за нокте. За сваки случај. Он вам може помоћи као замена за лепак и ако вам отпадне дугме или се одшрафи део на наочарима.
13. Уклоните непријатан мирис из обуће – Уколико сте изгубили оне мале кесице које добијате уз купљену обућу, а које би требало да вам стоје у обући након ношења како би извукле мирис, имамо решење за вас. Мало соде бикарбоне оставите преко ноћи у вашим ципелама или патикама, а ујутру добро истресите и усисајте прах. Непријатног мириса више неће бити.

Pročitajte i  Родитељи, ово није за игру: Видео игрице, чак и оне стратешке, заглупљују децу!
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име