Како да скинете флеке са столњака: 6 ефикасних трикова да уклоните и најтврдокорније мрље

Почиње сезона слава, а осим богате трпезе коју домаћини спремају, бригу им задају и флеке на столњацима. Ми вам доносимо шест ефикасних начина да уклоните и најтврдокорније флеке.

1. Масне флеке

Сипајте мало прашка за судове на мрљу и оставите да стоји 10 минута пре него што оперете хладном водом. Поновите ако још увек има трагова мрље. Увек погледајте да ли је мрља потпуно нестала пре него што ставите у машину за веш.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

2. Црвено вино

Мрље од црвеног вина се тешко скидају. Зато натопите флеку сирц́етом, па утрљајте течни детерџент. Затим пустите вруц́у воду и исперите тканину. Не заборавите да вода треба да буде врућа, а не само топла, за оптималну моц́ уклањања мрља.

3. Восак за свец́е

Састружите шта можете тупим ножем, а затим користите фен да истопите преостали восак. Ово ц́е оставити масан траг који можете обрисати ватом намоченом у алкохол. Затим оперите столњак као и обично.

Pročitajte i  Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

4. Чоколада

Уклоните све мрвице или веће комаде чоколаде сувом, чистом четкицом за зубе. Додајте 1 кашику детерџента за судове у 2 шоље топле воде и нанесите добијену смесу крпом, нежно тапкајуц́и по мрљи. Немојте да трљате јер тако мрља може дубље да продре у тканину. Поновите неколико пута.

5. Сос

Додајте 1/4 кашичице прашка за судове и 3 капи амонијака на 1/2 шоље топле воде. Помоц́у чисте крпе утапкајте раствор у мрљу, немојте да трљате. Ако је флека на вуни или свили, користите соду уместо амонијака.

Pročitajte i  Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

6. Kармин

Ставите прашак за судове, па чистом четкицом очистите. Затим оставите прашак да стоји најмање 15 минута, па оперите тканину топлом водом. Ако је потребно, поновите поступак.

Извор: Ствар укуса

Само за искусне куваре и куварице: Рибљи паприкаш са севера Бачке

Почнимо са чињеницом да је јело под називом „риба...

Боља него француска: Војвођански рецепт за гушчију паштету

Ово луксузно јело које је у понуди најелитнијих ресторана...

Марикин колач са јабукама: Рецепт са Палића стар преко 100 година

Лагана и укусна посластица коју је госпођа Марика пронашла...

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...