KAKO SMO SE LEČILI U SREDNJEM VEKU: Zacenićete se od smeha kad pročitate kako su se lekari borili protiv kuge

0
2745

Srednjovekovni čovek se ovim raznim bolestima suprostavljao sopstvenim iskustvom u lečenju, lekovitim biljem, a organizovanog lečenja je jedino bilo pri manastirima. Učeni mnonasi su prepisivali vizantijske medicinske kodekse u kojima je sačuvano i antičko nasleđe. Krajem srednjeg veka u Srbij prodiru uticaji zapadne, pre svega italijanske medicine. To se vidi i u sačuvanom Hilandarskom medicinskom kodeksu, odakle su uzeti i ovi saveti za lečenje:

apostoli-petar-pavle-petrovdan_660x330

Molitva svetog Petra onome kome crv nagriza zube: U srednjem veku je uz lečenje stručnom medicinom išla i religiozna medicina, tj.molitva Bogu za uspešno lečenje.Evo jedne od njih:

Pročitajte i  Najlepše poruke za Božić: Uz tradicionalno "Hristos se rodi" podarite prijateljima originalne božićne pozdrave i želje!

“U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Seđaše sveti Petar na mramornom kamenu i beše sumoran. Priđe mu Gospod i reče: “Petre, zašto si tako sumoran?” Petar mu odgovori: “Sumoran sam zbog toga što mi crvi koji se zovu migranti izgrizaju zube u korenu.”

sveti petar, post

Gospod reče: “Crve, tebi govorim da odeš od Petra i da se više ne vratiš i nagrizaš zube!” Petar reče:”Gospode, neka se svaki čovek isceli koji nbude nosi ovu molitvu u sebi.” A aGospod reče: “Amin, amin, amin. Neka bude tako slugi božjem koji bude nosio ovu molitvu u sebi.”

Pročitajte i  Božićni običaji koji se polako zaboravljaju: Koledari, čarojice ili vješalice pevaju moleći za sreću, snagu i ljubav

A ovu su i neki lekovi koju su primenjivani za zubobolju

“Uzmi suvi koren od vučje jabuke i stavi ga u šupljinu zuba. Ako je koren sirov, ti ga predhodno izgnječi, onda metni u zub i drži ga sve dok bol ne prestane.”Medicina-biblija-670x447

Lek protiv trovanja gljivama: “Isitni šalitru i pomešajsa vodom i daj bolesniku da pije. Drugo: Uzmi pepeo od spaljene vinove loze i daj mu da pije sa vinom. Da jede kuvana kokošja jaja i da pije sirće i vino. treće: Skuvaj pelen u vinu i daj mu da pije.”

Pročitajte i  Najlepše poruke za Badnji dan: Čestitajte Badnje jutro, Badnji dan i Badnje veče na originalan i poseban način!

A kako su se borili protiv kuge nasmejaće vas do suza!

Srednjevekovni lekari bili su ubeđeni da kugu izazivaju smrdljivi telesni mirisi.

kuga

S obzirom da je tada na ceni bila homeopatija, odnosno princip “klin se klinom izbija”, oni bi savetovali ljude da puštaju gasove u teglu, a čim se crna smrt pojavi u gradu, da otvore teglu i napadnu je prdežom.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime