KAKO SU SE NAŠE DAME OBLAČILE U XIX VEKU: Naglašene obline i dekolte bili su prava novina!

0
2168

Odeća koju su Srpkinje koristile kao gradsku nošnju nastala je kombinovanjem orijentalnih i evropskih odevnih predmeta. Ženski kostim koji se najduže održao tokom XIX veka činili su košulja, anterija ili fistan (duga haljina sa srcolikim izrezom oko vrata),libade (kaputić sa dugim širokim rukavima), bajader (svileni široki pojas), fes (kapa od čoje) ili tepeluk (mala ženska kapa) sa barešom (traka od somota ukrašavana bisernom granom ili prstenom) – kao oznaka bračnog statusa žene.

Persida Karađorđević
Persida Karađorđević

U pojedinim krajevima, kao i u Beogradu i Kragujevcu, žene su već tridesetih godina XIX v. počele da odbacuju orijentalne elemente poput šalvara i marama, dok u nekim krajevima Srbije ostaju prisutni do kraja veka. Žene u Srbiji nisu zaostajale ni u modi ni u borbi za društveni status, u odnosu na žene Evrope.
Pogledajte zašto –

Krajem šezdesetih godina XIX veka, zavladala je moda širokih sukanja. Krinolina, zbog sve niže cene, postala je dostupna svim ženama bez obzira na društveni položaj i tako izgubila ekskluzivnost.“Čelični kavez” je napustio modnu scenu. Isticala se seksualnost ženskog tela: vitak struk, istaknute grudi i naglašeni bokovi. Počinje era korseta.

Pročitajte i  Ovako je Nikola Tesla govorio o ženama: Pričalo se da ih ne voli, a njegovi stavovi šokirali su mnoge

ddscsMnogo pažnje je bilo posvećeno i modnim detaljima kao što su rukavice, suncobrani i lepeze. –

Rukavice su bile uglavnom od kože ili tkanine i nošene su tokom celog dana, otkako je propisano polovinom XIX veka da dame moraju da imaju pokrivene ruke. Lepeze su više bile deo večernje opreme, mada su se nosile i tokom dana, raznih oblika, boja i materijala, kao sto su čipka, šifon, perje, perlice, slonovača itd. Suncobrani su takođe bili obavezni pratilac dnevne toalete. Izrađivani su luksuzno od čipke, šifona i svile, ukrašavani volanima, riševima itd. Zimi su omiljeni detalji bili mufovi od krzna i dugačke boe od krzna i perja.

Pročitajte i  Vukova reforma: Evo kako bismo danas govorili da nije bilo njegove reforme ćirilićnog pisma, gramatike i rečnika
121
Naše manekenke u XIX veku

Kaputi, žaketi i ogrtači bili su raznih dužina, oblika i krojeva, ali većinom ukrojeni u struku. Izrađivani su od štofa i tvida, često sa kragnama, mandžetnama i obrubima od astragana, dabrovine, samura i činčile. Letnji ogrtači bili su od teške svile ili čipke postavljeni satenom, bogato ukrašeni.

Tu je bio i neizostavni nakit – broš, granati, prstenje i dr. Već od 1870. U Srbiji preovlađuje zapadnoevropski način odevanja, a u Beograd i gradove u unutrašnjosti pristizali su modni časopisi najčešće iz Francuske.

Pročitajte i  Medved jurio čuvenog glumca na Staroj planini: Spasila ga srpska policija, a Ber Grils im se JAVNO ZAHVALIO
8650-lenka-dundjerski-280x425
Lenka Dunđerski u svom kostimu za jahanje

Najveći pomodari odlazili su u Beč, Peštu i Pariz da kupe najnovije modele, dok su se drugi snabdevali u Beogradu, u trgovinama ili kod krojača. U Knez Mihailovoj ulici do 1869. godine već su postajale moderne prodavnice: „Kod Parizlije”, „Kavaljer mode”, „Kod pariskog šika”, „Luvr”…

Na samom kraju XIX veka žene su intenzivnije počele da se bave sportom, te su se za te potrebe uvele kraće suknje, cipele s ravnim potpeticama, komotnije bluze, ležerniji žaketi. Najveću revoluciju izazvali su odeća za bicikl i kupaći kostimi. XX vek ipak je doneo najviše novina u žensko odevanje.

Kupaći kostim u 19. veku
Kupaći kostim u 19. veku
mina-karadzic-1437733600-64016
Vilhelmina Karadžić, kćerka Vuka Karadžića

 

Julka Palanački, supruga Laze Kostića
Julka Palanački, supruga Laze Kostića

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime