Tradicionalani srpski nakit: Kako su se nekada ulepšavale Srpkinje

0
4802

Kod Srba je izuzetna pažnja posvećivana ukrašavanju glave. Sem što se ukrašavala kosa, postojao je i poseban nakit za glavu koji je bio sastavni deo narodne nošnje- oglavlje.

okoglavlje
oglavlje

Sem što su se kitile oglavljem, devojke su najčešće nosilevence od prirodnog cveća. Venac je kod mladih devojaka bio simbol mladosti, dok je na glavi neveste simbolisao venčanje.

venac vogue
venac, simbol mladosti

Iz srpske srednjevekovne tradicije kao glavni deo ženskog nakita prenela se kruna, koja svoje korene ima još u vladarskom nakitu inspirisanom vizantijskim, dvorskim nakitom.

Pročitajte i  Kako se pravilno čestita Vaskrs? Pazite da se ne obrukate: Samo 2 oblika su prihvatljiva u našem jeziku!
krune
srednjevekovno nasleđe

Pocelice su vrsta nakita koji se nosi na čelu, a koji je sastavljen od 28 d0 32 pločice ukrašene dekorativnim motivima i dragim kamenjem. Pocelice su bile obavezni deo nevestine nošnje.

pocelice
niske od pločica

Smiljevac- mladina kapa.

mlada
tradicionalna nošnja za mlade

Minđuše su nekada isto nosile samo neveste.

mjindjuse
minđuše

Nakit za vrat i grudi

To je ona vrsta nakita koji se navlači preko glave i nosi oko vrata. Poznate su pod imenom: đerdani, nanizi ili struke,  a razlikovale su se ogrlice od novaca, ogrlice sa privescima, nagrudnici (nose se preko grudi i kače za odelo).

Pročitajte i  Verovanja na Đurđevdan: Pogledajte u NEBO! Ako vidite oblake - bolje je da prespavate godinu
nakit za grudi
ogrlica

Nakit za struk

Za struk su se koristili pojasevi sa kopčama, pojasevi od perli, pojasevi sa metalnim članovima. Nakit za struk, sem što je bio dekorativnog karaktera, imao je i svoju praktičnu primenu u isticanju i oblikovanju ženske figure.

pojasevi
pojasevi od srebra

Nakit za ruke

Tipičan ukras za ženske ruke su narukvice. Mogu biti izrađene od najrazličitijih materijala poput zlata, srebra, stakla, pa čak i od kosti životinja.

Pročitajte i  Verovanja i običaji na Cveti: Pre zore požurite da uberete cvet i čekajte čudo!
narukvice
narukvice

Pored narukvica, tu je i prstenje. Ono ima posebnu ulogu kod čoveka, pa sem što služi kao deo nakita, ono ukazuje i na važnost čoveka koji ga nosi. Za prsten se veruje da daje i neku vrstu zaštite čoveku, te da ga čuva od zlih i štetnih sila. Prsten je služio i kao pečat i kao mistična spona sa drugom ličnošću.

pecat prsten
prsten kao pečat
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime