Камена шума – феномен у Србији стар милион година пропада заборављен

0
3495

Окамењена шума, јединствен природни феномен, налази се на локацији између манастира Жиче и Матарушке Бање на брду које се зове Лојаник. На само 5 км од Краљева, односно неколико стотина метара од Матарушке Бање, простире се на површини од 15 хектара.

kamena šuma

Један је од малог броја таквих феномена у читавом свету, али је готово потпуно непозната становницима Србије. Наслаге и остаци калцификованог дрвета су из времена палеолита, а има наслага старијих и од милион година.

У целом свету постоји тек око 30 оваквих налазишта, а у Европи само још пет, у Чешкој, Грчкој, Великој Британији, Украјини и Белгији.

Pročitajte i  HILANDARSKA MUDROST: 19 saveta oca Milentija kako da postanemo bolji ljudi

“Камено дрво” изнад Матарушке Бање настало је проласком минералних вода кроз наслаге вулканског пепела, што је током хиљада година довело до тога да се некада живи организам дословце претвори у материју тврђу и од камена.

Foto: Srbinside
Foto: Srbinside

Локални мештани потврђују причу о посебним својствима овог каменог дрвета уверавајући све посетиоце да коса наоштрена брусом направљеним од овог камена не мора да се дооштрава и по пола дана. Зашто, не знају да објасне.

Камена шума над којом је у међувремену нарасла црногорица и листопадна шума заштићена је одлуком Скупштине Краљева још седамдесетих година, али је њено стање данас у најмању руку катастрофално.

Pročitajte i  Дунавска Атлантида код Кладова: Мистерија потопљеног острва Ада Кале

kamena šuma

У Каменој шуми нема ни клупе, ни табле на којој би стајало објашњење о каквом се природном добру ради, ни упозорења да тај предео мора да се очува, нити стазе која води до ње. Ничега нема, а то би могла да буде атракција попут Ђавоље вароши.

Камено дрво само по себи делује фасцинантно, тешко је као гранит, а притом има сва својства најобичнијег комада дрвета, на њему су видљиви годови, средиште биљке, сви канали који су хранили стабло. Све је дословце оковано и сачувано у времену, захваљујући, пре свега, силицијуму кога има у минералним водама заслужним за калцификацију. Ово окамењено дрво је заустављено на пола пута да постане полудраги камен, а има индиција да су на овом подручју и таква налазишта.

Pročitajte i  Симболи српске куће, тараба и плот, полако нестају замењени модернијим оградама

Околности за даља истраживања отежани су јер на овај локалитет делом полаже право држава, а делом приватни власници.

Tanjug, Kraljevo Online

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име