Kamenovo: Srpsko selo vrednih ljudi i pčela gde se tradicija pčelarstva neguje od 14. veka

0
1038
Foto:eBraničevo

Kamenovo je naselje u Srbiji u opštini Petrovac na Mlavi u Braničevskom okrugu. Ono ima dugu tradiciju pčelarenja. Tvrdi se da je jedino selo koje je za vreme Turaka plaćalo harač (desetak) u medu.

kamenovo

Umeće gajenja pčela su u selo doneli monasi manastira Vitovnica. Stoga se smatra da tradicija pčelarenja u ovom selu traje od 14. veka. Danas, sa skoro 3000 pčelinjih društava, na svakog stanovnika sela dolaze 2, 3 košnice po čemu je Kamenovo rekorder u Srbiji. Iz Kamenova dolazi 5% ukupne proizvodnje meda i 50% matičnog mleča proizvedenih u Srbiji. U ovome selu održava se i sajam pčelara.

Pročitajte i  Proročke reči oca Gavrila od kojih ćete se NAJEŽITI! Uzeće nam i Kosovo, i Sandžak, i Crna Gora će Albanija biti, a ONDA će se desiti OVO i SRBIMA će SVANUTI
kamenovo
Foto:eBraničevo

Postoji legenda da je ime sela nastalo zbog jednog strašnog događaja. Naime, jednu mladu devojku je silovao lovac i stanovnici sela odluče da ga osude na smrt. Presuda je izvršena kod zapisa, kamenovanjem. Od tog dana je selo prvo nazvano Kamenovanje, da bi potom bilo skraćeno u Kamenovo.

kamenovo
Foto:eBraničevo

U selu postoji crkva koja nosi ime Svetog cara Konstantina i carice Jelene. Sagrađena je u periodu od 1904. do 1907 godine.

Pročitajte i  Gori su ovi koji gledaju rijaliti nego sami učesnici: Cane Partibrejkers otkriva kakav je naš "mentolitet"

Jedan vrlo zanimljiv spomenik podignut je u centru sela – spomenik pčeli koji je težak 215 kilograma. Neštp slično ovome postoji jedino u Japanu.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime