Каменово: Српско село вредних људи и пчела где се традиција пчеларства негује од 14. века

0
1188
Фото:еБраничево

Каменово је насеље у Србији у општини Петровац на Млави у Браничевском округу. Оно има дугу традицију пчеларења. Тврди се да је једино село које је за време Турака плаћало харач (десетак) у меду.

каменово

Умеће гајења пчела су у село донели монаси манастира Витовница. Стога се сматра да традиција пчеларења у овом селу траје од 14. века. Данас, са скоро 3000 пчелињих друштава, на сваког становника села долазе 2, 3 кошнице по чему је Каменово рекордер у Србији. Из Каменова долази 5% укупне производње меда и 50% матичног млеча произведених у Србији. У овоме селу одржава се и сајам пчелара.

Pročitajte i  Како је Предраг Ејдус говорио о својој љубави дугој 43 године: Био је поносан што је освојио једну од најлепших жена Београда
каменово
Фото:еБраничево

Постоји легенда да је име села настало због једног страшног догађаја. Наиме, једну младу девојку је силовао ловац и становници села одлуче да га осуде на смрт. Пресуда је извршена код записа, каменовањем. Од тог дана је село прво названо Каменовање, да би потом било скраћено у Каменово.

каменово
Фото:еБраничево

У селу постоји црква која носи име Светог цара Константина и царице Јелене. Саграђена је у периоду од 1904. до 1907 године.

Pročitajte i  Сви смо чули за Саву Савановића, а мало ко зна за вампира из села Кисиљева о ком су писале бечке новине

Један врло занимљив споменик подигнут је у центру села – споменик пчели који је тежак 215 килограма. Нештп слично овоме постоји једино у Јапану.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име