Kanadska istraživanja potvrdila: U Srbiji se nalazi najbogatije nalazište bakra i zlata na svetu

0
1277

U svetu se nalazište sa dva grama po toni smatra izuzetno bogatim, a u rudniku “Čoka Marin” ima čak 14 grama zlata po jednoj toni jalovine. Najbogatije nalazište zlata bez sumnje je majdanpečko ležište “Čoka Marin”, koje se nalazi nedaleko od sela Jasikovo.

Foto: rtb.rs
Foto: rtb.rs

Reč je o ležištu sa oko 240.000 tona rude, u kojem ima ima oko 4,4 odsto bakra, čak 14 grama po toni zlata i gotovo 100 grama po toni srebra. Međutim, u okolini tog rudnika ima još nalazišta zlata, tako da se očekuje da bi se samo odavde, u narednom periodu nakon proširenja rudnika, moglo dobiti gotovo 120 tona tog plemenitog metala, piše “Telegraf”.

Kako pišu “Večernje novosti”, Kanadska kompanija “Nevsun” okončala je istražne geološke radove u okolini Bora, u rejonu Čukaru peki i nedvosmisleno potvrdila da je resurs koji su istraživali takođe među najbotatijim nalazištem bakra i zlata u svetu.

najveće nalazište zlata i bakra

Prema saznanjima tog lista, Kanađani su uz sadržaje bakra koji idu i preko 20 procenata na dubini od 600 metara pronašli i partiju od 12 metara u kojima sadržaj bakra ide i do 34 odsto u rudi.

Do kraja godine trebalo bi da se započne otvaranje rudnika na ovom lokalitetu. Ustanovljeni početni resursi iznose od 1,7 miliona tona bakra i 98 tona zlata, a tu je pronađena i najbogatija bušotina na planeti u kojoj je detektovano prisustvo zlata od čak 50,3 grama po toni!

Ovaj plemeniti metal se čuva u trezorima Narodne banke. Međutim, veoma mali broj ljudi zna da je gotovo kompletna količina tog metala proizvedena u Rudarsko-topioničarkom basenu “Bor”, koji jedini u Srbiji ima fabriku za dobijanje zlata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име