Нестварна лепота Кањона реке Мируше: Са својим водопадима и језерима представља једну од најлепших знаменитости Косова и Метохије

1
4418

У јужном делу планине Гремник на надморској висини од 572 метра налази се Кањон реке Мируше који са својим стрмим литицама висине 200 метара и регионом парка природе који он обухвата чини предео изузетне лепоте и представља једну од најлепших природних знаменитости Косова и Метохије.

Мируша је лева притока Белог Дрима. Урезала је 10 километара дугачак кањон, са 13 језера и 12 водопада између њих, чиме је заслужила име „Плитвице Метохије“.

Pročitajte i  Данас се обавезно помолите за здравље својих најближих: Обележавамо Сећање на чуда Светог Архангела Михаила

Њен кањон дуг 2 км пролази кроз јужне падине планине Гремник до врха Затрич на надморској висини од 360 до 630 метара.

Читав регион Кањона реке Мируше је обогаћен бројним горским језерима, изворима и рудним богатством, што доприноси сликовитим пејзажима чија лепота одузима дах посматрача.

Парк природе се простире на обе обале реке Мируше од почетка кањона. Вода је увек ледено хладна.

Pročitajte i  Рецепти који се преносе са колена на колено: 3 идеје за зимницу са шљивама коју ћете обожавати

Пећине испоснице у клисури реке Мируше

Завршетак кањона Мируше богат је крашким облицима рељефа, као што су вртаче, шкрапе и пећине, које вертикално пресецају читав зид кањона.

Кроз Душку пећину, највећу пећину од њих десет, протиче поток, правећи језерца, поноре и мање водопаде. На врху кречњачке литице Црвене стене, налазе се две пећине, у којима су за време Турака била склоништа и испоснице српских калуђера. У пећини Мала црква нађени су остаци средњовековне фреске и каменог подзида, а у пећини Велика црква постоје остаци фреске, олтара и молитвеника.

Pročitajte i  Да ли је Дубровник српски или хрватски? ИСПЛИВАО доказ коме припада!

У својеврсном парку природе ког је образовала косовска река Мируша са својим кањоном могу се наћи заштићене биљне врсте попут косовског божура и гороцвета.

 

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име