Nestvarna lepota Kanjona reke Miruše: Sa svojim vodopadima i jezerima predstavlja jednu od najlepših znamenitosti Kosova i Metohije

1
5435

U južnom delu planine Gremnik na nadmorskoj visini od 572 metra nalazi se Kanjon reke Miruše koji sa svojim strmim liticama visine 200 metara i regionom parka prirode koji on obuhvata čini predeo izuzetne lepote i predstavlja jednu od najlepših prirodnih znamenitosti Kosova i Metohije.

Miruša je leva pritoka Belog Drima. Urezala je 10 kilometara dugačak kanjon, sa 13 jezera i 12 vodopada između njih, čime je zaslužila ime „Plitvice Metohije“.

Pročitajte i  U Srbiji postoji 10 Svemira i jedna Svemirka! Ovo su najneobičnija imena kod nas

Njen kanjon dug 2 km prolazi kroz južne padine planine Gremnik do vrha Zatrič na nadmorskoj visini od 360 do 630 metara.

Čitav region Kanjona reke Miruše je obogaćen brojnim gorskim jezerima, izvorima i rudnim bogatstvom, što doprinosi slikovitim pejzažima čija lepota oduzima dah posmatrača.

Park prirode se prostire na obe obale reke Miruše od početka kanjona. Voda je uvek ledeno hladna.

Pročitajte i  Operacija smanjenja želuca kao rešenje za gojaznost: Dr Skorbić govori o tome koje vrste operacija postoje, koje su prednosti i rizici

Pećine isposnice u klisuri reke Miruše

Završetak kanjona Miruše bogat je kraškim oblicima reljefa, kao što su vrtače, škrape i pećine, koje vertikalno presecaju čitav zid kanjona.

Kroz Dušku pećinu, najveću pećinu od njih deset, protiče potok, praveći jezerca, ponore i manje vodopade. Na vrhu krečnjačke litice Crvene stene, nalaze se dve pećine, u kojima su za vreme Turaka bila skloništa i isposnice srpskih kaluđera. U pećini Mala crkva nađeni su ostaci srednjovekovne freske i kamenog podzida, a u pećini Velika crkva postoje ostaci freske, oltara i molitvenika.

Pročitajte i  Monah Arsenije o ljubomori: Ona vuče korene iz jednog ozbiljnog psihičkog poremećaja

U svojevrsnom parku prirode kog je obrazovala kosovska reka Miruša sa svojim kanjonom mogu se naći zaštićene biljne vrste poput kosovskog božura i gorocveta.

 

Inicijalizacija u toku...

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime