Коначно: Канонизација патријарха Павла као могућа тема Светог архијерејског сабора СПЦ?

0
791

Прошло је девет година од када се упокојио српски патријарх господин Павле, а Срби не престају да се питају због чега се толико дуго чека на његову канонизацију. Верници су га још за живота сматрали свецем који хода, а бројна исцељења којима сведоче људи који су се молили патријарху и посећивали његов гроб само су доказ зашто патријарха Павла треба прогласити свецем. Ипак, постоје индиције да ће ово значајно питање коначно доћи на разматрање на пролећном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве. Иако не постоје поуздане потврде, мишљења људи из СПЦ упућују на то да ће о канонизацији коначно бити речи.

Владика милешевски Атанасије Ракита није негирао да ће канонизација патријарха Павла бити на дневном реду сабора СПЦ: “Било је јасно да је патријарх Павле Божји човек, у то нема сумње. Био је близак Богу, а оно што је сигурно јесте да је живео по његовој вољи и заповестима. То је човек љубави и доброте, таквих љубави је гладан овај свет. Чим неко испуњава вољу Божју, онда и њега слуша Бог, тако да није изненађење ако се чује да су његове молитве неком помогле и да су исцелитељске,” рекао је владика.
И Димитрије Калезић, пензионисани професор Богословског факултета, каже да се не би изненадио ако би то била тема сабора, пошто је Павле био један од најпоштованијих људи на овим просторима у последњих 200 година. “После Светог Петра Цетињског (а ми додајемо и после владике Николаја Велимировића), нико у народу није био тако поштован и прихваћен као патријарх Павле. А да би неко био канонизован, основна ствар је да буде поштован код народа и да народ о њему радо слуша. Сви у сабору то знају и сигурно имају у виду, али се вероватно држе уздржано да не би то урадили преурањено па да испадне као да је наметнуто народу,” каже Калезић.

Професор на Богословском факултету у Фочи, Здравко Пено, сматра да је Павле већ светитељ: “Код њега се заиста осећало да је другачији. Сусрет са њим остаје трајан, упечатљив, за разлику од других који немају ту харизму. Видело се да је он био светитељи за живота. Ово би био посебан догађај да се патријарх Павле прогласи светим, али то је потребно нама људима, а не њему, јер је он већ у заједници светих.”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име