Karađorđev dud, na jednom od smederevskih trgova, odlukom Gradskog veća, proglašen je za prirodno dobro od izuzetnog značaja, i o njemu će ubuduće voditi računa Zavod za zaštitu prirode, piše RTS.

Beli dud na smederevskom trgu star je više od 300 godina, i deo je priče o predaji ključeva grada voždu Karađorđu.

Reč o legendi koja kaže da je upravo ispred tog drveta turski zapovednik Muharem Guša predao ključeve grada voždu Karađorđu.

Pročitajte i  Smršajte uz tikvice - povrće koje broji minimalno kalorija izuzetno je zdravo i lekovito

Sve se odigralo 8. novembra 1805. godine, nakon oslobođenja Smedereva. Legenda, takođe, kaže da se sve dogodilo na svečan način, jer je Turska vojska ostavila za sobom veliku količinu topova i oružja a Karađorđe im je, zauzvrat, dozvolio da odu iz grada uz počasti.

Foto: Visit Smederevo.com

Ne postoje potvrđeni istorijski izvori, kaže Miroslav P. Lazić, viši kustos Muzeja grada, ali duboko u tradiciji Smederevaca postoji predanje da se ceremonija predaje ključeva grada izvršila ovde:

Pročitajte i  Velike promene pred finale Eurosonga: Evo koju je poziciju naša Konstrakta sada zauzela na kladionicama

“Ono što takođe se još vezuje kao legenda za Karađorđev dud jeste anegdota iz Prvog srpskog ustanka – da je Karađorđe Petrović, baš ovde izvršio takozvanu seču perčina. Naime, on je uvideo da u borbi prsa u prsa između Srba i Turaka dolazi do kontakta kada Turci hvataju srpske ratnike za kiku i na taj način ih lakše savladavaju. On je bio naročito prek i autoritativan i kažu da je baš ovde sproveo tu nepopularnu naredbu da svi srpski ratnici odseku perčin.”

Pročitajte i  Potpuno genijalno: Pogledajte remek-dela arhitekture brutalizma na prostorima stare Jugoslavije

Uprava Grada je naložila da se u neposrednoj blizini starog duda zasadi novi, koji će nastaviti da u budućnosti neguje ovo predanje.

U neposrednoj blizi duda nekada se nalazila i kuća Dimitrija Davidovića, a danas je upravo taj trg jedno od omiljenih mesta Smederevaca za odmor i razgovor.

Foto: Vikipedija

RTS

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime