Карађорђев дуд, на једном од смедеревских тргова, одлуком Градског већа, проглашен је за природно добро од изузетног значаја, и о њему ће убудуће водити рачуна Завод за заштиту природе, пише РТС.

Бели дуд на смедеревском тргу стар је више од 300 година, и део је приче о предаји кључева града вожду Карађорђу.

Реч о легенди која каже да је управо испред тог дрвета турски заповедник Мухарем Гуша предао кључеве града вожду Карађорђу.

Pročitajte i  Говори српски да те цео свет разуме: Изненадиће вас које српске речи користе и Енглези

Све се одиграло 8. новембра 1805. године, након ослобођења Смедерева. Легенда, такође, каже да се све догодило на свечан начин, јер је Турска војска оставила за собом велику количину топова и оружја а Карађорђе им је, заузврат, дозволио да оду из града уз почасти.

Фото: Visit Smederevo.com

Не постоје потврђени историјски извори, каже Мирослав П. Лазић, виши кустос Музеја града, али дубоко у традицији Смедереваца постоји предање да се церемонија предаје кључева града извршила овде:

Pročitajte i  Снимак српске деце из 1920. године пробудиће најдубље емоције: Не либе се тешког посла, трче у школу, а за само две деценије КРЕНУЋЕ И У РАТ!

“Оно што такође се још везује као легенда за Карађорђев дуд јесте анегдота из Првог српског устанка – да је Карађорђе Петровић, баш овде извршио такозвану сечу перчина. Наиме, он је увидео да у борби прса у прса између Срба и Турака долази до контакта када Турци хватају српске ратнике за кику и на тај начин их лакше савладавају. Он је био нарочито прек и ауторитативан и кажу да је баш овде спровео ту непопуларну наредбу да сви српски ратници одсеку перчин.”

Pročitajte i  Да ли сте знали да је Џејмс Бонд ДОРЋОЛАЦ? Имао је ЦЕЛУ ЗГРАДУ у познатом насељу, а његово обележје 007 има ПОСЕБНУ везу са Земуном!

Управа Града је наложила да се у непосредној близини старог дуда засади нови, који ће наставити да у будућности негује ово предање.

У непосредној близи дуда некада се налазила и кућа Димитрија Давидовића, а данас је управо тај трг једно од омиљених места Смедереваца за одмор и разговор.

Фото: Википедија

РТС

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име