Карађорђева црква у Вртиглаву: Велелепни храм посвећен Светом Архангелу Гаврилу

0
405

Поред природних лепота и богатог културно-историјског наслеђа којима обилује мионички крај, посебно место свакако заузимају верски објекти.

На дугачком списку храмова који улепшавају Мионицу и њену околину је храм посвећен Светом Архангелу Гаврилу који се налази у селу Вртиглав, на свега 4 километара од центра вароши на путу ка Боговођи.

Прва црква брвнара, грађена је 1806. године и сматра се “ Карађорђевом“ црквом. Према летопису јеромонаха Алексија, првог пароха обновљене вртиглавске цркве, брвнара је изгорела у пожару око 1850. године. Наредних 70 година село Вртиглав није имало своје светилиште. Црква је обновљена је 1929. године, а краљ Александар Карађорђевић је као потомак славног Карађорђа, даривао велико звоно које је и данас у употреби. Приликом копања темеља за изградњу нове цркве, са јужне стране објекта пронађен је обезглављени скелет са деловима богослужбене одежде, па се сматра да се ради о непознатом вртиглавском пароху кога су погубили Турци, а верници га сахранили уз саму цркву где и данас почива.

Pročitajte i  Почиње изградња дечијег игралишта у Бањи Врујци

У земљотресу  који 1998. задесио мионички крај, црква је претрпела велика оштећења, па је на њеном месту изграђена нова, док је од старе цркве остао звоник и припрата.

У народу овог краја се веровало да у периодима суше, молебан за кишу одржан у овој цркви буде најпре услишен, о чему је сведочила и камена плочица узидана у јужни зид претходне цркве са текстом: „ Г-ди дажд дажд земљи жаждушчеј!“ („Господе дај кишу жедној земљи!“).

Pročitajte i  Мионица: Посета министарке државне управе и локалне самоуправе и државног секретара Министарства здравља

Велики број верника са свих страна наше земље долази да се помоли великом свецу у нади да ће баш у овом светилишту пронаћи свој духовни мир.

Извор: https://visitmionica.com/

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име