Karađorđeva crkva u Vrtiglavu: Velelepni hram posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu

0
179

Pored prirodnih lepota i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa kojima obiluje mionički kraj, posebno mesto svakako zauzimaju verski objekti.

Na dugačkom spisku hramova koji ulepšavaju Mionicu i njenu okolinu je hram posvećen Svetom Arhangelu Gavrilu koji se nalazi u selu Vrtiglav, na svega 4 kilometara od centra varoši na putu ka Bogovođi.

Prva crkva brvnara, građena je 1806. godine i smatra se “ Karađorđevom“ crkvom. Prema letopisu jeromonaha Aleksija, prvog paroha obnovljene vrtiglavske crkve, brvnara je izgorela u požaru oko 1850. godine. Narednih 70 godina selo Vrtiglav nije imalo svoje svetilište. Crkva je obnovljena je 1929. godine, a kralj Aleksandar Karađorđević je kao potomak slavnog Karađorđa, darivao veliko zvono koje je i danas u upotrebi. Prilikom kopanja temelja za izgradnju nove crkve, sa južne strane objekta pronađen je obezglavljeni skelet sa delovima bogoslužbene odežde, pa se smatra da se radi o nepoznatom vrtiglavskom parohu koga su pogubili Turci, a vernici ga sahranili uz samu crkvu gde i danas počiva.

Pročitajte i  Veliki uspeh mioničke ekipe na prestižnoj „Hard Enduro“ moto trci šampionata Srbije

U zemljotresu  koji 1998. zadesio mionički kraj, crkva je pretrpela velika oštećenja, pa je na njenom mestu izgrađena nova, dok je od stare crkve ostao zvonik i priprata.

U narodu ovog kraja se verovalo da u periodima suše, moleban za kišu održan u ovoj crkvi bude najpre uslišen, o čemu je svedočila i kamena pločica uzidana u južni zid prethodne crkve sa tekstom: „ G-di dažd dažd zemlji žažduščej!“ („Gospode daj kišu žednoj zemlji!“).

Pročitajte i  Humanost na delu: U Mionici organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi

Veliki broj vernika sa svih strana naše zemlje dolazi da se pomoli velikom svecu u nadi da će baš u ovom svetilištu pronaći svoj duhovni mir.

Izvor: https://visitmionica.com/

 

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime