KAKO JE NASTALA ČUVENA KARAĐORĐEVA ŠNICLA: Jelo sa dugom tradicijom

Karađorđevu šniclu mnogi često smatraju tradicionalnim srpskim jelom, međutom, njen tvorac je profesor kulinarstva, Milovan Mića Stojanović, koji je bio i Titov kuvar. Jelo je nastalo davne 1956.godine u restoranu Golf, a sastoji se od šnicle i kajmaka.

karađorđeva šnicla

Šnicla je nastala sasvim slučajno…

Kada je jedna gošća restorana tražila čuveni Kijevski kotlet za koji kuvar Mića Stojanović nije imao dovoljno sastojaka. Želeći da impresionira gošću, iskoristio je šniclu i kajmak i napravio fantastično jelo koje je ukrasio u obliku ordena Karađorđeve zvezde. Kasnije je saznao da je gošća bila zapravo Tamara Broz, snaja Josipa Broza Tita.

Pročitajte i  Посна пита са тиквицама и шампињонима: Обрадујте своје тело здравим оброком

Karađorđeva šnicla je zvanično predstavljena u čuvenom restoranu Sunce u kome se održava izložba ugostiteljstva.

Iako je Karađorđeva šnicla najpoznatije jelo ovog kuvara, on je osmislio i njeguški stek, smederevsko đule, medaljone mumalo, kaluđerske sarme…

Evo i recepta za Karađorđevu šniclu:

4 svinjske ili teleće šnicle (od buta)
200 g kajmaka
2 jaja
brašno
prezle
so
ulje za prženje

Pročitajte i  5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Šnicle izlupajte tučkom za meso, malo posolite, pa na svaku stavite četvrtinu pripremljene količine kajmaka. Zavijte u rolnu i pricvrstite čačkalicama.
Rolne uvaljate u brašno, pa u umućena jaja, pa u prezle i pržite na srednjoj temperaturi dok ne porumene sa svih strana. Služite uz krompir baren u slanoj vodi i svežu salatu.

karađorđeva

Lisa

Pročitajte i  Са манастирске трпезе: Посне макароне са туњевином готове за десетак минута
Inicijalizacija u toku...
Povezano Widget End -->

Радост за жене: Пролећно цвеће које ће вам улепшати башту и терасу

Једна од главних ствари којој се жене највише радују...

5 феномелних торти без јаја и млека: Богате и укусне. И за посне и за мрсне дане

Шарена торта500 грама шећера 500 грама млевених ораха 1 - 2...