MAGIČNO DRVO KEDAR: Evo zbog čega obavezno morate imati nešto od ovog drveta u kući

1
25471
Фото: Јутјуб/принтскрин

Zasto je pozeljno imati komad ili aromaticno ulje ovoga drveta

Savremeni biolozi su potvrdili staru misao – kedar ima dušu. To neobično drvo ima isti biološki ritam kao i čovek. Kedar ispoljava svoju aktivnost ne tačno u određenim satima kao drugo drveće, već u zavisnostiod spoljašnjih okolnosti.

Na primer, leti kada je oblačno, on se „budi“ u 10 sati ujutru, a kada je vedro, „budi se“ u zoru; zatim se „odmara“ danju od 15h do 16h. Uveče je kedar „aktivan“ do 23 časa, a zatim „spava“ u toku noci. Zimi se njegov životni ciklus ne prekida kao kod drugog drveća, on je „budan“, samo „spava“ mnogo duže.

U Srbiji se atlanski kedar u prvom redu gaji kao dekorativna, a zatim i kao šumska kultura. Često se sreće u parkovima gde se uzgaja kao soliter ili se sadi u manjim grupama u gradskim sredinama, zbog svoje dekorativnosti, fitoncidnog dejstva i izdržljivosti prema gradskim uslovima sredine.

Drvo kedra, koje se nalazi u Tolstojevoj ulici, po predanju je 1880. godine na prostoru nekadašnjeg vinograda posadio prvi predsednik srpske kraljevske akademije i čuveni botaničar Josif Pančić. Primerak je pravi raritet obzirom da se retko nalazi u ovako dobro očuvanom stanju unutar urbanih sredina, a njegova lepota i nepravilna struktura krošnje privlači pažnju svih zaljubljenika u prirodu. Pod zaštitom države drvo kedra nalazi se od 1949. godine.

Samo u jednom malom komadiću kedra ima ogromna kolicina pozitivne energije. Na čovekovom telu nalaze se aktivne tačke koje ciklično menjaju svoju aktivnost (kao da dišu) tako da kedar koriguje i stabilizuje ta kolebanja.

Evo kako da iskoristite kedar za uspeh u poslu!


Prema srednjovjekovnog biljnoj astrologiji, drvo kedra je pod uticajem planete Saturn i astrološkog znaka vodolije. Saturn je suvladar tog znaka, zajedno sa Uranom, koji je otkriven tek kasnije. Kedar je poznat po svojoj otpornosti na vremenske nepogode.

Delovi ovog drveta koriste se u mnogim ritualima za posao. Ne samo da je kora ovog stabla vrlo funkcionalna u modernom društvu, ali takođe je značajna u duhovnoj tradiciji. Cherokee indijanci veruju da kedar u sebi ima duhove predaka i kora ovog drveta senosi kao zaštita od zlih duhova. Ulje kedrovog drveta je korišćeno od strane Egipćana. Takođe, od njega je pravljen sveti tamjan korišćen u tibetanskim hramovima. Naziv “CEDRUS” na arapskom znači moć. Danas, njegovo ulje često se koristi u aromaterapiji za tretmane ozdravljenja.

Izvor: Astrofon 21

1 KOMENTAR

  1. pred kucom imam jako visoki kedar star je oko 25 godina,plasim se da visoko tanko stablo ne padne pa vas molim za savet da li smem da ga skratim na polovinu.hvala unapred

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име