Najviše ga volimo pečenog. Dok šetamo jesenjim ulicama grada u rukama prolaznika često se mogu videti fišeci puni kestenova. Ima neke romantike u tim jesenjim šetnjama, dok gazimo po mokrom opalom lišću, a čitav grad miriše i odzvanja pucketanjem kestenja uličnih prodavaca.
Divlji kesten nije jestiv, već samo domaći!
Kako na jednostavan i lak način ispeći kesten u domu –
Potrebni su vam sveže kestenje i jedan nož. Da se ne biste posekli, uzmite oštar reckavi nož za hleb. Svaki kesten zasecite po širini, sve dok se ljuska lepo ne rastvori.
Neko je više ljubitelj kesten pirea. A evo načina da napravite i njega:
Skuvajte 1 kg kestenja u vodi i ogulite ih. S obzirom da se najbolje gule dok su još vrući, držite ih poklopljene u loncu da što duže ostanu topli.
Usitnite oguljene kestene u pire. Nalijte 500 ml mleka, dodajte 20 grama šećera i 25 ml ruma pa kuvajte dok kestenje ne upije mleko i dok se sve ne prožme, mešajući. Ako vam se čini da je smesa pregusta dodajte mleka, a ako je preretka kuvajte malo duže.