U šali ga nazivaju video-nadzorom: “Kibic fenster” – davao je široke vidike na varoška dešavanja

0
1512
kibic-fenster

Prozor, isturen ka spolja, iz ravni uličnog dela fasade, kako bi se kroz njega moglo videti više nego kroz običan prozor ili jednostavno – kibic fenster.

Bio je glavni statusni simbol dobrostojećih kuća u XVIII i XIX veku. Kod nas se prvi put pojavio u Vojvodini, mada se može videti i u ostatku Srbije (stari deo Beograda još uvek čuva neke retke primerke).

Odakle je “stigao” u Srbiju?
Nosi ime nemačkog porekla – od reči “kiebitz” (izgovara se kibic), što bi u prevodu značilo “pogledom pratiti ili izvirivati”, i od reči “fenster”, što znači prozor.

Pročitajte i  Ovo se zove SRPSKA DOMIŠLjATOST! Legenda koja svedoči zašto Srbin nikad neće propasti!

Ova vrsta prozora postala je veoma omiljena među pripadnicama lepšeg pola, posebno mladim devojkama, frajlicama, koje bi na njima “kibicovale” i “unterhaltovale” tj. udvarale se i šarmirale momke koji im dođu pod prozor.

Ali i kod baka, majki, tetaka… da se naslone na pendžer i da tako posmatraju čitav sokak i dešavanja na njemu. Svaka gradska ili seoska Frau Gabrijela (tračara) osmatrala bi sa njega da joj slučajno neki događaj sa ulice ne bi promakao. Naročito je bio pogodan zimi – zatvoren i sa prednjim i sa bočnim staklima, omogućavao je da se kroz njega gleda, a da se osoba na njemu ne smrzava i ne rashlađuje prostoriju. I razne muškatle i sobno cveće, lepe firanjge (zavese), lenji mačak koji se u prozoru proteže… imali su svoju ulogu na ovim pendžerima.

Pročitajte i  Mihailo ili Mihajlo: Koja varijanta ovog imena je ispravna i kako se pravilno izgovara?

Gde ih danas još možemo videti?
Ovaj tip prozora vremenom su usvojili i paori, koji su želeli da se predstave kao bogati domaćini. Uz veliku kapiju i ajnfort vrata, kibic fenster je postao simbol svake veće paorske kuće. Zahvaljući njemu, domaćice su mogle na vreme da spaze i istrče na kapiju kako bi je otvorile, kad domaćin stigne sa konjima i kolima. Lošim se smatralo već i to da domaćin stane ispred zatvorene kapije primoran da vikne „Kapiju!!!!“, a to da sam siđe s kola i otvori kapiju, to je bilo nezamislivo.

Pročitajte i  Uspeva i početnicima: 4 NAJBOLjA trika za kiseljenje kupusa

I kibic fensteri su se razlikovali po svom bogatstvu. Bilo je tu i onih običnih, belih i jednostavnih, ali, bilo je i onih ukrašenih duborezom ili čak onih čija su se i bočna stakla otvarala. Obilazeći stare vojvođanske kuće, danas ih najviše možete videti u Vršcu, Subotici, Somboru, Pančevu… a u Zemunu ih viđamo na starim kućama u Dubrovačkoj i Svetosavskoj ulici.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime