Kinezi snimaju film o bombardovanju Srbije: Srpski ratni veterani im pomažu da istina konačno izađe na videlo

0
575

Kineska nacionalna televizija CCTV, na lokacijama na jugu Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, snima materijal za dokumentarnu emisiju o posledicama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

film o bombardovanju

Ekipa kineske televizije je obišla više punktova u Vranju i bližoj okolini koji su tokom 1999. godine gađani municijom sa osiromašenim uranijumom i razgovarala sa svedocima ovog kriminalnog čina. Među sagovornicima novinarke Džang Jing našao se i predsednik udruženja „Ratni veterani Srbije Vranje“ Dragoljub Stošić.

– Moj cilj kao predsednika udruženja je da pomognem građanima Vranja i Srbije kako bi naša istina i muka doprle do očiju i ušiju najveće nacije sveta. Takođe, upoznali smo ih i s tužbom protiv čelnika NATO zbog mnogobrojnih pojava malignih oboljenja kao posledice bombardovanja 1999. O tome je govorio i advokat Srđan Aleksić iz Niša, iz mnogočlanog pravno-ekspertskog tima koji radi na tužbi – navodi Stošić.

Pročitajte i  Džinovska tapiserija sa predstavom Kosovskog boja krasi francuski zamak Šenonso: Stara je 500 godina, a evo odakle je dospela

Iako se u svetskoj javnosti lome koplja oko toga da li osiromašeni uranijum izaziva maligna oboljenja, „Ratni veterani Srbije“ se pozivaju na sudske procese kojima je italijanskim vojnicima iz sastava KFOR-a isplaćena velika odšteta. Prema Stošićevim rečima, njih 47 je umrlo posle boravka na Kosovu na mestima koja su takođe bombardovana osiromašenim uranijumom.

Pročitajte i  Srpski vladari najviše su ženili žene OVA DVA IMENA: Najmoćnije srpske princeze, kneginje, kraljice i carice

NATO

– U našem udruženju već ima na desetine obolelih od malignih bolesti, a samo u ovoj godini umrla su dva nekadašnja borca sa 40 i 47 godina. Svake godine u Pčinjskom okrugu registruje se 500-600 novoobolelih od raka. Najviše je obolelih od karcinoma pluća, kože, krvno-limfnog sistema, organa za varenje. Posledice upotrebe ovakve municije su nesagledive, a posebno zabrinjava činjenica da država nije obezbedila sredstva za redovno praćenje i ispitivanje ugroženosti zdravlja rizičnih grupa stanovništva, kao ni za praćenje podžemnih voda, ugroženog biljnog i životinjskog sveta – kaže Dragoljub Stošić.

Tokom NATO bombardovanja, veliki broj projektila sa osiromašenim uranijumom je ispaljen na televizijski repetitor na brdu Pljačkovica, udaljen samo 1.000 metara vazdušnom linijom od Vranja. Sa više stotina projektila gađana su i područja sela Bratoselce, Svinjište, Borovac i Reljan u opštini Preševo, gde je poginulo sedmoro vojnika tadašnje Vojske Jugoslavije.

Pročitajte i  Njihovi, a naši: Srbi koje druge zemlje smatraju svojim velikanima

film o bombardovanju

Još se ne zna tačno koliko je projektila sa osiromašenim uranijumom bačeno na područje Srbije. Podaci NATO govore da ih je ispaljeno 31.000, dok Vojska Srbije iznosi podatak da je bilo oko 50.000 projektila. Gađane su četiri lokacije u jugoistočnoj Srbiji, jedna u Crnoj Gori i 107 na Kosovu.

(Novosti.rs)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime