Запамтите – на 1 литар воде иде 1 г конзерванса!
Састојци: зелени парадајз, корнишони, шаргарепа, карфиол, паприке, 4 главице белог лука, 3 корена рена, веза целера, 20 г слачице у зрну, 400 г соли, 10 л воде, гранчице винове лозе.
Припрема: Количина поврћа није одређена, а можете га користити у количинама зависно од величине вашег бурета и од тога које поврће преферирате. Изаберите здраве плодове, очистите их и оперите добро.
Карфиол искидајте на крупне комаде (цветове), парадајз избушите виљушком на 2-3 места, а паприке засеците у крст на врху. Раздвојите ченове белог лука, али их немојте љуштити.
Ређајте поврће у буре, тако што стављате по мало од свих врста. Одозго поспите семеном слачице и прекријте листовима целера. Припремите саламуру, она је најважнији детаљ у припремању туршије – помешајте 10 л воде и 400 г соли у посуди и мешајте да се потпуно раствори. Прелијте поврће готовом саламуром да добро покрије поврће.
Направите обруч од гранчица винове лозе и ставите преко поврћа да га притисне када затворите поклопац. Оставите туршију 3 дана и немојте отварати. Након 3 дана преточите течност једном дневно, док туршија не буде спремна за употребу. Туршија је спремна за око 2 недеље.
Након тог времена, растворите калијум сорбат (конзерванс) за туршију у мало саламуре из туршије. На 1 литар воде иде 1 г сорбата.
bonapeti.rs