Киселе паприке у тегли: Здрава зимница, без конзерванса

Паприка се може киселити на различите начине. Брзо кишељење, уз помоћ сирћета, је уобичајено. Али, уколико неко не жели да користи неки од неприродних конзерванаса, тегле напуњене паприкама се претходно пастеризују.

киселепаприке у тегли

Важно је да поврће буде здраво, свеже, без знакова труљења. Такође, прибор и тегле, поклопци и остало посуђе морају бити перфектно чисти.

Сирће које се користи мора бити са најмање 5% сирћетне киселине, дакле, може и јабуково сирће ако се зна да има толико процената сирћетне киселине. У понуди се углавном може наћи деветопостотно сирће.

За спремање 5 kg киселих паприка потребно је:

1 литра 9 % сирћета,
3 литре воде (боље је користити воду без каменца, него тврду воду),
150 грама соли,
80 грама шећера,
зачин по жељи: бибер у зрну, ловоров лист, бели лук
паприка бабура, или можете мешати по жељи

киселе паприке у тегли

Паприке добро очистити од семенки и исећи на жељене делове. Уколико, пак, киселимо целе паприке, потребно их је опрати, посушити и избоцкати чачкалицом, или још боље направити оштрим ножем вертикалне резове на паприци да унутра уђе течност.

Прокувати воду, сирће, со и шећер, па охладити. Паприке, целе или исечене треба што боље сложити у тегле, између стављати зрна бибера, чен белог лука и по који ловоров лист, па залити припремљеном водом. Оставити неко време, па по потреби досути да паприке буду прекривене. Поклопити, поређати у шерпу и пастеризовати на 80 степени 20-30 мин.

Напомена: Ако волите слабије кисело, немојте смањивати киселост тако што смањујете количину сирћета, него повећајте количину шећера.

dobrekalorije.ba

Народно веровање: Шта да урадите на Врбицу и Цвети да бисте били здрави и лепи

На Лазареву суботу, или другачије- Врбицу, некада су ђаци...

Искористите јединствену прилику: Закупите локал на београдским пијацама!

Овом приликом обавештавамо јавност да је  ЈКП „Београдске пијаце“...