Kitnikez: Tradicionalni vojvođanski slatkiš od dunja i narodni lek

0
1553

Kitnikez je slatkiš od dunja koji se u Vojvodini proizvodi po tradicionalnoj recepturi već vekovima.

U prevodu sa nemačkog kitnikez znači sir od dunja, a zapravo predstavlja žele od dunja. U amanet su nam ga ostavili Austro-Ugari i nije ni čudo što se tradicionalno proizvodi baš u severnoj srpskoj pokrajini.

kitnikez

Pozitivna dejstva kitnikez ima zbog pektina, nesvarljivih celuloza, propektina, tanina. Svi proizvodi od dunje štite organizam od infekcija, dijareje, potpomažu rast, sprečavaju oboljenja krvnih sudova i srca.

Pročitajte i  Narodna verovanja o svadbama: Evo šta će mesec u kom se venčaju doneti mladencima

Napravite i vi ovaj tradicionalni slatkiš i uživajte u njegovom ukusu, ali i u lekovitim svojstvima dunje.

Potrebno vam je:

2 kg neočišćenih dunja,
500 g šećera,
ribana kora jednog limuna,
sok od pola limuna,
200 g seckanih oraha.

Priprema:

kitnikez

Očišćene dunje isecite na kocke i kuvajte ih sa malo vode oko 1 sat na tihoj vatri (na dvojci). Kada se skuvaju, ocedite ih od vode i ispasirajte ih.

U široku šerpu (bitno je da bude široka da se pre skuva), sipajte ovu kašu i dodajte šećer, naribanu limunovu koricu i sok. Ovo kuvanje ne sme biti na jakoj vatri da smese od dunja ne bi bilo više po šporetu i oko njega nego u šerpi, i da ne bi zagorela. Samim tim to znači da ovo kuvanje ne traje manje od sat vremena, a može biti i dva – zavisi koliko i kako ste ocedili tečnost u kojoj su se dunje kuvale.

Pročitajte i  Vlasinska mućkalica: Napravite tradicionalno jelo od svinjetine i pileće džigerice

Kuvanu smesu od dunja sipajte u tepsiju ili kalup obložen papirom za pečenje. Kada se kitnikez ohladi i stegne, izručite ga iz kalupa na drvenu dasku ili neku tacnu koju ćete skloniti na hladno mesto. Kitnikez ostavite tako da stoji najmanje 2 dana da bi se fino osušio i da bi mogao lepo da se seče na kocke.

Pročitajte i  Kesten čisti krv i jača imunitet: Osim što je poslastica, ovaj jesenji plod pravi je lekoviti dar prirode

Snežana Sremac

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime