Китникез: Традиционални војвођански слаткиш од дуња и народни лек

0
2114

Китникез је слаткиш од дуња који се у Војводини производи по традиционалној рецептури већ вековима.

У преводу са немачког китникез значи сир од дуња, а заправо представља желе од дуња. У аманет су нам га оставили Аустро-Угари и није ни чудо што се традиционално производи баш у северној српској покрајини.

китникез

Позитивна дејства китникез има због пектина, несварљивих целулоза, пропектина, танина. Сви производи од дуње штите организам од инфекција, дијареје, потпомажу раст, спречавају обољења крвних судова и срца.

Pročitajte i  Храм руске војске отворен на Дан победе: Погледајте како изгледа најраскошније православно здање

Направите и ви овај традиционални слаткиш и уживајте у његовом укусу, али и у лековитим својствима дуње.

Потребно вам је:

2 kg неочишћених дуња,
500 g шећера,
рибана кора једног лимуна,
сок од пола лимуна,
200 g сецканих ораха.

Припрема:

китникез

Очишћене дуње исеците на коцке и кувајте их са мало воде око 1 сат на тихој ватри (на двојци). Када се скувају, оцедите их од воде и испасирајте их.

У широку шерпу (битно је да буде широка да се пре скува), сипајте ову кашу и додајте шећер, нарибану лимунову корицу и сок. Ово кување не сме бити на јакој ватри да смесе од дуња не би било више по шпорету и око њега него у шерпи, и да не би загорела. Самим тим то значи да ово кување не траје мање од сат времена, а може бити и два – зависи колико и како сте оцедили течност у којој су се дуње кувале.

Pročitajte i  Мелем за организам: Рецепт за савршену домаћу пилећу супу

Кувану смесу од дуња сипајте у тепсију или калуп обложен папиром за печење. Када се китникез охлади и стегне, изручите га из калупа на дрвену даску или неку тацну коју ћете склонити на хладно место. Китникез оставите тако да стоји најмање 2 дана да би се фино осушио и да би могао лепо да се сече на коцке.

Pročitajte i  Помолимо се за здравље и срећу молитвом Светом Василију Острошком

Снежана Сремац

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име