Пробајте најједноставнији, најбржи и најукуснији начин за прављење кнедли са шљивама, чувених гомбоца, како их још називају у Војводини.
Заборавите на гуљење и кување кромпира, јер за ОВЕ кнедле није вам уопште потребан кромпир! Такође, ово тесто можете замрзнути и скувати готове кнедле било кад током године.
Састојци:
– пола литре млека
– 250 грама гриза
– оштрог брашна по потреби
– 1 јаје
– кашика шећера
– паковање презли или препечене хлебне мрвице ако имате старог хлеба
– исцепане шљиве
– половина прашка за пециво
– мало уља за кување
Припрема:
Скувајте гриз у млеку које сте претходно засладили кашиком шећера. Оставите гриз да се охлади, а потом му додајте јаје, брашна толико да тесто буде компактно за ваљање и да се не лепи, заједно са прашком за пециво.
Поспите радну површину брашном, а онда смесу од теста уваљајте у ваљак. Сеците ваљак од теста на парчиће од око 5 цм и од њих правите кругове. У средину сваког круга ставите пола шљиве или целу шљиву, како више волите, па их затворите у лопту, одн. кнедлу.
Ставите воду да проври и у њу сипајте мало уља. Тек кад вода пусти кључ ставите кнедле и пошто испливају на површину, оставите их 5 мин. да вриуцкају.
Пропржите хлебне мрвице па готове кнедле чим извадите из воде уваљајте у њих. Одгоре их можете посути кристал шећером и тако сервирати.