Колико сте само пута прошли Кнез Михаиловом а нисте били свесни шта се налази испод ње

0
334

Кроз нашу земљу су прошли многи народи и сваки од њих је оставио неки траг у виду насеља, зграде, моста, пута и сличних конструкција, што сведоче многе ископине широм наше земље, а исто тако и нашег главног града.

кнез михаилова

Данашња престоница је настала на темељу античког града-Сингидунума, кога су још у 3в.п.н.е  прво населили Скордисци. Римљани почину да освајају  насеља око Сингидунума  за време 1в.п.н.е. Сингидунум је током времена постао јако важна станица која се налазила на једном од главних путева-Vie Militaris , који је повезивао насеља и тврђаве дуж Дунава.

Pročitajte i  Планина Путник: Ево како је један планински масив у Канади назван по српском војводи

кнез михаилова

Сингидунум је постигао свој врхунац токо 1 в.п.н.е. изградњом војногутврђења чије остатке можемо још увек да видимо на Калемегдану. У подножју утврђења почело је да расте и насеље чије су се улице секле под правим углом-шт је у то време била једна од главних карактеристика римских градова сувда у свету.

У правцу данашње главне улице ишла је римска-Via Cardo, која је била главна саобраћајница града. Тако да је још и за време Римљана ово био центар града као што је и данас. Студентски трг је био место римског форума, окружен термама, чије остатке можемо да видимо и да на њима седимо испред зграде Филозофског факултета.

Pročitajte i  Њихови, а наши: Срби које друге земље сматрају својим великанима

кнез михаилова

А главна римска некропола се простирала целом дужином улица Мајке Јервосиме и Косовске. У средњем веку долази до драстичне промене када се све значајне ствари дешавају поред реке, а овај део псотаје периферија, али тако је остало само до 20.века када  је Кнез Михаило опет постала центар Београда!

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име