Наше хероине: Књижевно вече у Мионици посвећено знаменитим женама Србије

0
233
Председник општине Мионица Бобан Јанковић, публициста и новинар Томислав Кресовић и аутор Драган Милошевић

Општина Мионица је поводом Дана жена у петак у великој сали Културног центра организовала културно-књижевни догађај „Све су жене хероине“. Присутнима се на на почетку вечери обратио председник Општине Бобан Јанковић.

– Жена има најзначајнију улогу у друштву. Жена је мајка, жена је кћерка, жена је супруга, жена је бака-а све оне чине наш живот сигурним, потпуним и срећним. Жена треба равноправно да учествује у свим друштвеним, економским и политичким токовима. Ми у Мионици то поштујемо и са поносом истичемо. Она је ослонац, раме за плакање и покретач мушкарца, који кад воли ствара чуда. Жена и мушкарац су тим. Тим је снага породице, која је темељ друштва-нагласио је Јанковић.

Pročitajte i  Мионица ће ове године бити домаћин јубиларне 60. по реду међународне бициклистичке трке „Кроз Србију“

Програм је настављен представљањем књиге „Хероине Србије – Вековник“ о којој су говорили аутор књиге Драган Милошевић и њен рецензент Томислав Кресовић, новинар и публициста.

-Вечерас је прилика да уочи 8.марта поделимо сазнање и потврдимо да су наше жене кроз векове заиста биле праве хероине и управо због тога је аутор храбро, смело и стручно написао врло занимљиву књигу која је већ доживела преко стотину промоција. У њој је сакупљено хиљаду година историје српске културе и државности. Српска заједница је увек заједница сећања, а ми представљајући ову књигу путујемо као ходочасници, као мисионари, да покренемо, посебно међу млађим људима, идеју да памте ко су им били преци и одакле потичу. Без предака нема потомака. Ако почупамо то корење, ми нећемо знати куда идемо, јер без духа, без језика, без вере, нема једног народа-рекао је новинар и публициста Томислав Кресовић.

Pročitajte i  У Бањи Врујци изграђен терапијски центар за мултиплу склерозу: Ускоро пријем првих пацијената

Милошевићева књига „Хероине Србије – Вековник“ говори о сто славних, знаменитих жена, које су својим животним делима исписивале златне странице у историјату Срба и Србије. Оне су биле мајке, супруге, владарке, ратнице, научнице, спортисткиње, уметнице, и јавне личности које су обележиле карактер и дух времена и оставиле печат српском роду и држави, али и европсккој и светској култури и историји.  Аутор књиге „Хероине Србије – Вековник“ Драган Милошевић је истакао да је обилазећи Србију и Републику Српску дошао до закључка да наш народ веома мало познаје сопствену историју и да је чак и оно што зна замагљено полуистинама и неистина. Према његовим речима, то је најмање зависило од већине нас, наших очева, дедова и бака, али то је ствар која није добра ни за један народ и мора се што пре променити.

Pročitajte i  У Мионици укинута ванредна ситуација због поплава: На терен излазе комисије за процену штете

Након представљања књиге уследила је дискусија у којој је учетвовала и публика о улози жене у друштву кроз време, учешћу и значају жена у јавном животу, о женама које су обележиле историју…

Публика у великој сали културног центра Мионица
Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име