Знате ли чији лик се налази на новчаници од 5.000 динара? Моћни научник и политичар чије име носи и један плато у Београду

0
2516
Фото: Опанак.рс

Слободан Јовановић био је потпредседник Министарског савета Kраљевине Југославије, а затим и њен председник, професор и ректор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, професор јавног права и декан Правног факултета у Београду. Током Балканских ратова 1912. и 1913. године био је шеф Прес бироа при Врховној команди Српске војске.

Своје најпознатије дело “Историје Србије 1838 – 1903” писао је чак две деценије.

Данас се његов лик налази на новчаници од 5.000 динара, а плато испред Правног факултета носи име овог познатог академика.

Дело Слободана Јовановића представља изузетну појаву у српској науци и култури. Његов рад је по обиму и карактеру захватао више дисциплина, и то из области права, историје, политике, социологије и књижевности. Тежиште његовог научног занимања било је уставно право, док су се главни историјски радови односили на политички, уставни и дипломатски развој Србије у другој половини 19. века.

Pročitajte i  Килограми се сами топе! Купус чорба по рецепту др Ненадића доводи до ВИТКЕ ЛИНИЈЕ У РЕКОРДНОМ РОКУ

Рођен 3. децембра 1869. године у Новом Саду, школовао се и формирао у последње две деценије 19. века, века националног романтизма и вере у просвећеност, науку и прогрес, што је у великој мери имало утицаја на његов рад. Правни факултет завршио је у Женеви, да би потом у Паризу наставио с изучавањем државног права. У току своје професорске каријере Слободан Јовановић предаје уставно право на Правном факултету пуне 43 године. Био је и ректор Београдског универзитета, редовни члан Српске академије наука и њен председник (1928–31).

Pročitajte i  Славни глумац био уверен да се никад неће женити, а ОНДА ЈЕ СРЕО СРПКИЊУ! Због ње се посвађао са ПОРОДИЦОМ, а своју децу учи да причају на српском

На мировној конференцији у Паризу 1919. године био је у саставу југословенске делегације. За председника Српског културног клуба изабаран је 1936. године. Током 1942–43. године Слободан Јовановић је био председник југословенске владе у избеглиштву, због чега му је 1946. године суђено у одсуству, када му је одузето држављанство и целокупна имовина. Од 1941. године живео је у Лондону, где је и умро 12. децембра 1958. године, у изгнанству које му је било наметнуто.

Pročitajte i  Село у Србији јединствено у целом свету: Прича о најнеобичнијем месту од камена на Старој планини, које је одолело вековима

Током целог живота неуморно је радио. Међу његова значајнија дела спадају: О Суверености, Основи правне теорије о држави, Енглески парламентаризам, Из историје политичких доктрина, Политичке и правне расправе, Уставно право Kраљевине Србије. Почасни или дописни члан низа научних и књижевних институција у иностранству, Слободан Јовановић је један од наших највећих политичара и државника 20. века, историчар, књижевник, филозоф, дипломата и наш највећи и најцењенији теоретичар права.

Извор: Ало.рс

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име