Pesme koje svi pevamo, a ne znamo da im je on autor: Iznenadiće vas ko je sve komponovao njegove tekstove, pa danas ima večne hitove

0
14147

Duško Trifunović, rođen je 13. septembra 1933. godine u Sijekovcu kod Bosanskog Broda. Bio je srpski književnik, ozbiljni pesnik i pesnik za decu, televizijski autor i dobitnik mnogih nagrada za svoj rad. Sticajem okolnosti (u njegovoj porodici živelo se skromno) završio je bravarski zanat. Dvanaest godina radio je u fabrici vagona i krišom pisao pesme. Prvu pesmu napisao je sa 22 godine, po dolasku iz vojske. Sa 24 godine preselio se u Sarajevo i već sledeće godine objavio prvu zbirku poezije.

download

Tada je odlučio da upiše fakultet, pa je završio književnost. Posle pet objavljenih knjiga poezije, 1971. godine zaposlio se na TV Sarajevo, kao urednik Omladinskog programa. Dovodio je u program ondašnje popularne muzičare, prvenstveno pripadnike sarajevske rok scene.

Najpoznatiji je postao na osnovu saradnje sa rok sastavom Bijelo dugme. Do tog momenta je bilo nezamislivo da poznat i afirmisan pesnik sarađuje sa rokenrol bendom. Iz te saradnje su se izrodili hitovi kao što su Glavni junak jedne knjige, Bluz za moju bivšu dragu, Pristao sam, biću sve što hoće, Milicija trenira strogoću, Ima neka tajna veza i Šta bi dao da si na mom mjestu. Interesantan je podatak da je pomenuta numera  Ima neka tajna veza , u stvari priča o zatvorskom stražaru koji je decenijama na svom radnom mestu boravio zatvoren čuvajući domce. Stihovi Sidro koje lađu čuva/ da ne bude buri plijen/tone skupa sa tom lađom/jer je ono dio nje, predstavljaju stražara koji neminovno deli teret sudbine sa zatvorenicima i provodi svoj život pored rešetaka.

Pročitajte i  Običaji na Krstovdan: Veruje se da ljudi rođeni na ovaj dan nose jedno posebno obeležje

160408-5707767f058019

Tu je u čuvena pesma Zdravka Čolića Glavo luda, koju je na komponovanje poverio Korneliju Kovaču; Kao i pesme Malo pojačaj radio, Rijeka suza i na njoj lađa, Da mi nije ove moje tuge, Ljubomora, Srce je čudna zvijerka.

U to vreme je svoje tekstove rado besplatno ustupao muzičarima, a od poznatih izvođača sarađivao je i sa Arsenom DedićemU nameri da budemo isti. 

Seidu Memiću Vajti poklonio je najviše pesama. Najpoznatije su: Zlatna ribica, Samoća, Ne očekuj da te iko razume, Griješio sam, Razglednice, Bilo mi je lijepo s tobom, Princ iz bajke, Cimciraste šamšare, Dobro se osjećam, Pesma, Sarajevu, Život je maskembal, Čovjek bez problema i mnoge, mnoge druge.

Jedna od najlepših, Ti si mi bila u svemu naj, naj, naj, pripala je Davorinu Popoviću i grupi Indeksi. 

Jadranki Stojaković pripale su pesme: Čarobnjaci, Kad nisi znao ništa bolje, O tom potom, Osjećam da neko dolazi, Nova nada, Ako me ikada nađeš.

download (1)

 

Neda Ukraden: Novi Robinzoni, Do posljednje kapi života, Još te volim, Što si bliže meni, Kad sam bila cvijeće u Japanu, Sve što se odgađa to se ne događa, Za tri dana prođe svako čudo. 

Poslednja pesma koju je Duško Trifunović dao da se otpeva bila je Ima nešto u tom što me nećeš, izvođača Željka Joksimovića.

Pročitajte i  Slavimo Srđevdan, krsnu slavu i praznik sa mnogim običajim: Veruje se da svetac danas leči sve koji pate od ovih bolesti

Njegove su pesme punile stadione, a njega tamo nije bilo. Oni kojima je pisao tekstove obišli su sveta i u njegovu novosadsku sobicu javljaju mu se sa Bahama, iz Pariza. Ako i ne volite muziku Gorana Bregovića, Zdravka Čolića, Indeksa, Nede Ukraden, Seida Memića Vajte, Jadranke Stojaković, reči pesama koje su pevali postale su deo kolektivnog pamćenja. A to su pesme koje je pisao Duško Trifunović. Pisao je njima Duško “levom rukom”, u hodu, od danas do sutra, od Sarajeva do mora, čak i preko telefona, a onda su oni pravili (velike) karijere i tiraže. Zlatne “stadionske” sedamdesete bile su to upravo zbog Duška.

011

Jednom su ga pitali da li je nekome naplaćivao pesme, pričao je ovako: Ma, ne, nije se to tada radilo. U početku sam im čak i davao honorar da bi mogli da pevaju. Nije tada bila praksa da tekst nešto znači, pesme su bile njihove. Negde na vrhuncu sedamdesetih, ništa mi ne ide. Knjiga pesama ne ide, za roman nema papira, dobijam otkaz, nema novca. Ja sednem među decu, da ne bih zaplakao, i uključim televizor… u jednom trenutku čujem “Ima neka tajna veza, tajna veza za sve nas”… jedno 100 hiljada duša peva moje reči. E, kažem, stani, vidi koliko njih je zadovoljno, e marš budalo. Spasilo me to jednom.

KO JE BIO DUŠKO TRIFUNOVIĆ?

Pročitajte i  Tradicionalno jelo kome niko ne može da odoli: Najbolji recept za najukusniji svadbarski kupus

Oko tri stotine njegovih pesama je komponovano i snimljeno. Duško Trifunović je objavio preko 85 knjiga, najviše poezije, a napisao je i četiri romana. Po izbijanju rata u Bosni, 1992. došao je u Novi Sad, a celokupna imovina i književno delo u rukopisu su uništeni. Od pesama koje je znao napamet, Duško je ponovo napisao i objavio šest knjiga pesama. Uspeo je da prikupi i ponovo objavi ukupno petnaest poetskih knjiga i dva romana, pa je tako njegovo književno delo ostalo sačuvano. Duško je poslednje godine života proveo u Novom Sadu, živeći skromno. Preminuo je 2006.godine i po sopstvenoj želji počiva na brdu Čerat, u Sremskim Karlovcima. Na Palama se jednom godišnje održava književna manifestacija Dani Duška Trifunovića, gde se okupljaju pesnici iz R. Srpske, Srbije i Crne Gore.

Autor: K. M.
Izvor: Glas javnosti, Opanak

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime