Песме које сви певамо, а не знамо да им је он аутор: Изненадиће вас ко је све компоновао његове текстове, па данас има вечне хитове

0
19436

Душко Трифуновић, рођен је 13. септембра 1933. године у Сијековцу код Босанског Брода. Био је српски књижевник, озбиљни песник и песник за децу, телевизијски аутор и добитник многих награда за свој рад. Стицајем околности (у његовој породици живело се скромно) завршио је браварски занат. Дванаест година радио је у фабрици вагона и кришом писао песме. Прву песму написао је са 22 године, по доласку из војске. Са 24 године преселио се у Сарајево и већ следеће године објавио прву збирку поезије.

download

Тада је одлучио да упише факултет, па је завршио књижевност. После пет објављених књига поезије, 1971. године запослио се на ТВ Сарајево, као уредник Омладинског програма. Доводио је у програм ондашње популарне музичаре, првенствено припаднике сарајевске рок сцене.

Најпознатији је постао на основу сарадње са рок саставом Бијело дугме. До тог момента је било незамисливо да познат и афирмисан песник сарађује са рокенрол бендом. Из те сарадње су се изродили хитови као што су Главни јунак једне књиге, Блуз за моју бившу драгу, Пристао сам, бићу све што хоће, Милиција тренира строгоћу, Има нека тајна веза и Шта би дао да си на мом мјесту. Интересантан је податак да је поменута нумера  Има нека тајна веза , у ствари прича о затворском стражару који је деценијама на свом радном месту боравио затворен чувајући домце. Стихови Сидро које лађу чува/ да не буде бури плијен/тоне скупа са том лађом/јер је оно дио ње, представљају стражара који неминовно дели терет судбине са затвореницима и проводи свој живот поред решетака.

Pročitajte i  Како је Стојан нашао пут до Бога и постао Василије Острошки - Животна прича великог чудотворца

160408-5707767f058019

Ту је у чувена песма Здравка Чолића Главо луда, коју је на компоновање поверио Корнелију Ковачу; Као и песме Мало појачај радио, Ријека суза и на њој лађа, Да ми није ове моје туге, Љубомора, Срце је чудна звијерка.

У то време је своје текстове радо бесплатно уступао музичарима, а од познатих извођача сарађивао је и са Арсеном ДедићемУ намери да будемо исти. 

Сеиду Мемићу Вајти поклонио је највише песама. Најпознатије су: Златна рибица, Самоћа, Не очекуј да те ико разуме, Гријешио сам, Разгледнице, Било ми је лијепо с тобом, Принц из бајке, Цимцирасте шамшаре, Добро се осјећам, Песма, Сарајеву, Живот је маскембал, Човјек без проблема и многе, многе друге.

Једна од најлепших, Ти си ми била у свему нај, нај, нај, припала је Даворину Поповићу и групи Индекси. 

Јадранки Стојаковић припале су песме: Чаробњаци, Кад ниси знао ништа боље, О том потом, Осјећам да неко долази, Нова нада, Ако ме икада нађеш.

download (1)

 

Неда Украден: Нови Робинзони, До посљедње капи живота, Још те волим, Што си ближе мени, Кад сам била цвијеће у Јапану, Све што се одгађа то се не догађа, За три дана прође свако чудо. 

Последња песма коју је Душко Трифуновић дао да се отпева била је Има нешто у том што ме нећеш, извођача Жељка Јоксимовића.

Pročitajte i  Чудесна исцељења која су се догодила пред моштима Светог Василија

Његове су песме пуниле стадионе, а њега тамо није било. Они којима је писао текстове обишли су света и у његову новосадску собицу јављају му се са Бахама, из Париза. Ако и не волите музику Горана Бреговића, Здравка Чолића, Индекса, Неде Украден, Сеида Мемића Вајте, Јадранке Стојаковић, речи песама које су певали постале су део колективног памћења. А то су песме које је писао Душко Трифуновић. Писао је њима Душко “левом руком”, у ходу, од данас до сутра, од Сарајева до мора, чак и преко телефона, а онда су они правили (велике) каријере и тираже. Златне “стадионске” седамдесете биле су то управо због Душка.

011

Једном су га питали да ли је некоме наплаћивао песме, причао је овако: Ма, не, није се то тада радило. У почетку сам им чак и давао хонорар да би могли да певају. Није тада била пракса да текст нешто значи, песме су биле њихове. Негде на врхунцу седамдесетих, ништа ми не иде. Књига песама не иде, за роман нема папира, добијам отказ, нема новца. Ја седнем међу децу, да не бих заплакао, и укључим телевизор… у једном тренутку чујем “Има нека тајна веза, тајна веза за све нас”… једно 100 хиљада душа пева моје речи. Е, кажем, стани, види колико њих је задовољно, е марш будало. Спасило ме то једном.

КО ЈЕ БИО ДУШКО ТРИФУНОВИЋ?

Pročitajte i  BigPizza од сада доступна на Mister D апликацији

Око три стотине његових песама је компоновано и снимљено. Душко Трифуновић је објавио преко 85 књига, највише поезије, а написао је и четири романа. По избијању рата у Босни, 1992. дошао је у Нови Сад, а целокупна имовина и књижевно дело у рукопису су уништени. Од песама које је знао напамет, Душко је поново написао и објавио шест књига песама. Успео је да прикупи и поново објави укупно петнаест поетских књига и два романа, па је тако његово књижевно дело остало сачувано. Душко је последње године живота провео у Новом Саду, живећи скромно. Преминуо је 2006.године и по сопственој жељи почива на брду Черат, у Сремским Карловцима. На Палама се једном годишње одржава књижевна манифестација Дани Душка Трифуновића, где се окупљају песници из Р. Српске, Србије и Црне Горе.

Аутор: К. М.
Извор: Глас јавности, Опанак

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име