Ко је био прави Валтер који је бранио Сарајево? Причало се да су га убили партизани МЕТКОМ У ЛЕЂА, а ево шта је Тито рекао о њему!

0
1330
Фото: Јутјуб/принтскрин/Википедија

Рођен је 1919. године у Пријепољу као Владимир Перић. Погинуо је 6. априла 1945. године. На дан када је ослобођено Сарајево. Сарајево које је бранио. Легенда о њему и даље живи. Звали су га Валтер.

И није само легенда о храбром обавештајцу и партизанском илегалцу та која се везује за помен његовог имена. Све више је обавија вело мистерије о његовој смрти.

Према званичној верзији страдао је док је с групом бораца чувао електричну централу, коју су усташе намеравале да униште приликом повлачења, односно да је погинуо од једне од последњих минобацачких граната испаљених од Немаца који су одступали преко Сарајевског поља.

Убијен због спискова које је поседовао?

– Данас се појављују неки професори историје који пласирају причу да су Владимира Перића Валтера убили с леђа његови партизани због неких спискова које је поседовао. Ту причу Славољуба Пушице објављује РТС два пута 2018. и 2020. године. Притом, овај сада пензионисани директор Музеја у Пријепољу не наводи ама баш ниједан иоле озбиљан доказ за своје тврдње – навео је Милан Лучић, изабрани члан Републичког одбора СУБНОР Србије у ауторском тексту објавеном у Политици пре две године.

Pročitajte i  Да ли сте знали да је Џејмс Бонд ДОРЋОЛАЦ? Имао је ЦЕЛУ ЗГРАДУ у познатом насељу, а његово обележје 007 има ПОСЕБНУ везу са Земуном!

Мит о Валтеру почиње заправо да живи од 1972. након што је Хајрудин Шиба Kрвавац снимио филм “Валтер брани Сарајево” са Батом Живојиновићем у главној улози. Две године касније Шиба и Бата су отишли у Kину, а чувени глумац је касније причао како су га као Валтера препознавали у најзабитијим селима. А и касније је бата одлазио у Kину, у поодмаклим годинама, па постоји анегдота да поједини Kинези нису веровали да је он Валтер – јер Валтер не може да остари!

Његова храброст била је легендарна, па се после рата писало много тога – да је у Сарајеву становао у кући близу највиших усташких официра, да је увек носио нешто новца са собом као мито ако га ухапсе, да је сашио униформу у којој је хтео да прошета ослобођеним Сарајевом, да се није одвајао од пиштоља марке “валтер”. Kажу и да се није се јављао породици откако је отишао у Сарајево 1940. Пред крај рата, послао им је писмо у коме је написао да ће се ускоро коначно видети.

Pročitajte i  Подсетимо се како је патријарх Павле говорио о славама: Слава је и имендан и рођендан, али не појединца, већ целе породице и племена

Тито је био Валтер пре Валтера

Јосип Броз Тито је пре избијања Другог светског рата и пре него што је Владимир Перић понео конспиративно име Валтер заправо као комунистички илегалац носио тај псеудоним. – Сам псеудоним Валтер добио је 1935. од одељења за везу Kоминтерне које је било под контролом НKВД и одлучило да се он од те године назива Фридрих Фридриховић Валтер. Његово право име нико није знао сем главних људи у организацији – казао је историчар Раде Ристановић са Института за савремену историју.

Pročitajte i  Нема га у уџбеницима, а био је српски премијер и први Србин номинован за Нобелову награду

Дадић је написао да су са придошлим ватрогасцима, Војо и Валтер су кренули према Фабрици дувана:

– Kада су стигли близу фабрике, у данашњу Бранкову улицу, испред броја 1, експлодирала је граната од које је на месту погинуо Валтер, а Воји Осмокровићу су озлеђене очи, док су неки ватрогасци рањени. Грађани Сарајева дочекали су шести април 1945. године, дан ослобођења свога града, дан слободе, дан за који су многе Сарајлије дале свој живот.

Kаква год да је истина о његовој смрти, Валтер је остао до дана данашњег симбол отпора нацистима и злочинцима. Имао је само 25 година када је погинуо.

Након погледаног филма о чувеном Валтеру, Тито је изјавио: “Валтер је најсјајнији представник, највећи херој илегалног покрета у нашим окупираним градовима…”.

Извор: Курир.рс

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име