Ko treba da bude glava kuće, muškarac ili žena, otkriva nam Vladeta Jerotić

0
7155

Da li glava kuće treba da bude muž i žena? Na pitanje povodom kog se u Srbiji vode brojne polemike svoj odgovor je dao i poznati srpski akademik, ugledni psihijatar i književnik, prof. dr Vladeta Jerotić.

Na promociji knjige Aleksandra Gajšeka “Agape antologija 2” na Kolarcu gost je bio Vladeta Jerotić. Govoreći o knjizi, kazao je i sledeće:

– Sve je složenije nego što izgleda, tako da muškarac i žena… ne znam šta će biti. Pitam pojedine episkope kako je hrišćanska crkva u celini dozvolila da maltene 2000 godina žene nisu slali ni u osnovnu školu. Pa otkud bi to Bog dao tako? Ne može to više, žene su odavno digle glavu s pravom, ali moraju da paze dobro. Uvek kažem – žene drage, nemojte plašiti muškarce, možda je tako patrijarhat i nastao.

Pročitajte i  OVAKO treba SLAVITI SLAVU kad su na snazi nove mere - Vladika Šarić jasan: Prestanite sa ovim trendom iz DEVEDESTEIH

– A šta je bilo pre patrijarhata? Nikako to da dokučim do kraja. Vrlo je verovatno da je bilo matrijarhata, kažu antropolozi, ne Jerotić. Gde? Kada? U kom obimu? Ima legenda da su muškarci silom, ratom, to oteli od žena. Ali to nije bila ta vrsta vlasti, najverovatnije, koju je posle muškarac preuzeo.

Pročitajte i  Trik za čist i blistav slavski stolnjak: Uklonite sve mrlje lako i efikasno

– Dobro, mnogim ženama je to prirodno – pa neka bude on glavni, pa porodica, pa treba neko da vodi sve to. Pa što ne bi jedno i drugo vodili? Dopunjujući se. Ali voleći se pre toga. Brak ne može biti isti prvih nekol’ko godina, pa onda već imaju po 30 i više godina. Pa trebaju da pogledaju šta je bilo. Pa 40 godina, pa 50 godina… pa 70 godina. Pa zatna svadba se proslavlja. Nisu prevarili jedno drugo 50 godina. To je fantastično, danas teško zamislivo. Čovek je inače fantastično biće. Kad je stvaralac pa ima fantaziju – milina. A kad nije stvaralac, a ima fantaziju, onda mi lečimo.

Pročitajte i  Savet Dostojevskog kako pobediti život: Samo ovako ćete prevazići sve nedaće i izaći kao pobednik

Da zaključimo… Ljubav je ta koja treba da bude “glava” svake porodice. Ona je glavna i kao takva zahteva ravnopravnost.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime