KOBASICA ZA GINISA: U Srbiji napravljena najveća kobasica, a nećete verovati koliko životinja i vremena je utrošeno za njenu pripremu!

0
888

Kobasica za Ginisa!

Mesari u Turiji kod Srbobrana, gde je ovog vikenda po 33. put održana turističko-gastronomska manifestacija „Kobasicijada“, ponovo su nadmašili sami sebe napravivši kobasicu od dva kilometra i 33 metra!

kobasica

Time su prevazišli rekord od pre četiri godine, kada je turinska kobasica, sa dužinom od 2.029 metara, ušla u Ginisovu knjigu, a nisu izneverili ni tradiciju da ovaj džinovski specijalitet svake godine premaši dva kilometra za onoliko metara koliko godina traje manifestacija.

„Čudovište“ od kobasice, upakovano u foliju, moralo je traktorom zemljoradničke zadruge biti dovezeno do bine u centru sela iz dvorišta Miroslava Medurića Čike, predsednika Organizacionog odbora „Kobasicijade“.

Pročitajte i  Мост на Ђурђевића Тари један од 20 најлепших на свету: Дугачак целих 365 метара био је повод за несвакидашње приче

– Kobasicu smo počeli da pravimo u četvrtak, a završili smo je u petak u šest ujutro. Za njenu pripremu zaklano je 35 krmača i utrošeno oko tri i po tone čistog mesa. Nadevena je u kalibriranim prirodnim crevima prečnika 32/34 koja su sastavljena pod pritiskom – rekao je Medurić.

kobasica

Ovogodišnju „Kobasicijadu“ otvorio je predsednik opštine Srbobran Neško Čestić, koji je, prema ritualu manifestacije, od Čike za dinar „otkupio“ turinsku bricu (britvu) i njome presekao divovsku kobasicu.

Pročitajte i  15 најбољих српских филмова: Уживајте са драгим особама у празницима уз наше најбоље филмове

U okviru manifestacije proglašeni su najbolji privatni i industrijski proizvođači kobasice:

U domaćoj radinosti najukusnije kobasice napravili su Ranislav Stankov, Šandor Balint i Zdravko Elesin iz Turije, a najuspešniji klanični proizvođači su mesare „Cveta“ iz Vrbasa, „Siki“ iz Novog Sada i „Zmajevac“ iz Iriga.

kobasica

Turija, koja broji 2.300 stanovnika, kako su procenili organizatori kobasicijade, imala više od 40.000 gostiju iz Mađarske, Slovačke, Češke, Austrije, Nemačke, Italije, bivših jugoslovenskih republika i svih krajeva Srbije. „Kobasicijada“ je imala i bogat kulturno-umetnički program, u kojem su u subotu tokom dana nastupila kulturno-umetnička društva iz Bečeja, Kisača, Nove Pazove, Kraljevaca, Žarkovca, Loznice, Kumana i Novog Sada, a večernji termin je bio rezervisan za koncert Ane Bekute.

Pročitajte i  Калдрма у Београду симбол стравичног злочина: Многи не знају какву језиву тајну крије

Izvor: Novosti.rs

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име