Kočićeve “Misli o Otadžbini” su svevremenski putokaz svim srpskim pokolenjima

0
472

Srpski književnik, političar i narodni tribun Petar Kočić mnoga svoja dela pisao je vođen idejom nacionalnog jedinstva i borbe protiv rđave tuđinske uprave i dao svojevrstan putokaz kako se boriti za nacionalna prava i građansko dostojanstvo. Ove ideje Kočić je objedinio u ideju „Otadžbine“, časopisa koji je pokrenuo u Banjoj Luci na Vidovdan 1907. godine. U uvodniku prvog broja „Otadžbine“ Kočić je zapisao:

molitva petra kočića

Ispovjedajući svoje duboko uvjerenje, da su Bosna i Hercegovina, prema svom nacionalnom obilježju, srpske zemlje, ipak nećemo nikom nametati srpsko ime. Neka se zove kako ko hoće i miluje, a ko nam pristupi, dobro nam došao.

Drugim rečima, Kočić kaže, „Otadžbina“ pripada meni, ali podjednako ona pripada i onima koji ne misle kao ja. U istom broju časopisa objavljen je i tekst pod naslovom „Misli o Otadžbini”. Na jednostavan, za ondašnji neuki puk adekvatan način, on govori o važnosti nacionalnog jedinstva i građanskih prava i obaveza. Čini se da i nama danas može biti od koristi.

Pročitajte i  Briga za bližnje: Rođendansko iznenađenje za Radovana Samardžića sa cerebralnom paralizom

Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našega roda i jezika, bilo da pripadaju prošlosti ili budućnosti, bilo da žive u sadašnjosti.

Otadžbina je njiva na kojoj se neprestano sije i žanje: mi žanjemo što su sijali naši preci, a sijemo da imaju šta žeti naši potomci.

Bez otadžbine ne bismo imali predaka, a bez njihovih tekovina ti bi bio isto onako ubog i bijedan kao što su divljaci.

Pročitajte i  Uživajte u specijalitetima: CarGo Batler u decembru poklanja besplatnu dostavu za sve restorane

Upamti dobro ovo: ako mi svi pripadamo Otadžbini i ona pripada svakome od nas; bez toga nema ni uzajamnosti ni uzajamnog povjerenja među građanima! Ma gdje bio treba da uživaš istu bezbjednost kao i u Otadžbini i da imaš uvjerenje da za tobom stoji Otadžbina, gotova da te svom snagom zaštiti.

Pročitajte i  Završnica programa "Edukacija zaposlenih u turizmu"

Čim nestane pravila jedan za sve, svi za jednog, Otadžbina je samo jedno obično ime.

Otadžbina je kao svako živo tijelo, čije zdravlje zavisi od radljivosti udova; čim udovi rade rđavo i tijelo opada; rade li dobro i ono je zdravo.

Budi radan i vrijedan član Otadžbine, jednom riječju, budi ono što treba da budeš: častan čovjek.

Autor: Dragoslav Ilić
(akademskikrug.rs)

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime