Evo recepta za jedan svež, letnji kolač, koji se na selu često pravio na Ivanjdan.

kajsije

Sastojci:

10 zrelih ali čvršćih kajsija
4 kašike vinjaka ili konjaka
50 gr. mlevenih badema ( a možete da probate i verziju sa kokosom )
50 gr. šećera
50 gr. putera

Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.
Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.
Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.

Pročitajte i  Krancle: Starinski vojvođanski kolač koji se tradicionalno čuva u limenim kutijama jer postaje lepši i ukusniji

Još vam je potrebno i:

kolač od kajsija

2 belanceta
2 kašike vanilin šećera
2 kašike brašna
malo praška za pecivo

Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo. Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.
Možete služiti i toplo i hladno, ali meni su ovi kolačići draži ohlađeni.

Pročitajte i  Lagani ručak koji vam NIKAD neće dosaditi: Polpete od tikvica pravićete svakog dana

ivanjdanski kolač

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime