Smederevski kolač sa grožđem: Starinska poslastica za sve generacije

Potrebno je:

750 g belog ili crnog grožđa
200 g brašna
4 jajeta
150 g šećera
50 g margarina
1/2 praška za pecivo
2,5 dl mleka
0,5 dl konjaka
50 g oraha

smederevski kolač sa grožđem

Priprema:

U dubokoj posudi zamesite testo od brašna, jaja, šećera i margarina. Postepeno dodavajte mleko dok se ne dobije glatko testo. Pospite grožđe i orahe.

Pročitajte i  Iskoristite jedinstvenu priliku: Zakupite lokal na beogradskim pijacama!

Pripremite pleh za pečenje tako što ćete ga podmazati margarinom, a pre izlivanja testa u njega, poprskajte pleh konjakom.

Sipajte testo i pecite na 180 stepeni 35 minuta do kolač ne dobije rumenu koricu.

Pečeni kolač pospite šećerom u prahu.

Opanak