Ево како да најбоље искористите сезону крушака! Феноменалан колач који нестане са тањира код кажете “крушка”.
Састојци:
– 400 г смрзнутог лиснатог теста
– 400 мл млека
– 3 кашике шећера
– ванилин шећер
– кесица пудинга од ваниле
– 4 кашике шлага
– 2 кашике рума
За фил:
– 4 крушке
– жуманце
– кашика кондензованог млека
– 3 кашике џема од кајсија
– кашика лимуновог сока
Припрема:
Табле замрзнутог лиснатог теста ставити на даску посуту брашном и оставити да се одмрзну. Од млека, шећера, ванилин шећера и праха пудинга од ваниле скувати чврст пудинг. Прекрити комадом фолије, да се не би ухватио површински слој, па охладити. На крају пудинг снажно умутити, при том додајуаи шлаг као и рум.
4 табле лиснатог теста ставити једну преко друге и тек тада растањити оклагијом на дасци посутој брашном. Плех (26 цм) обложити масним папиром и затим прекрити лиснатим тестом. Крајеве мало издићи, па усути крем од ваниле.
Крушке ољуштити, преполовити и извадити коштице. Са равном површином притиснути крем од пудинга. Евентуално неколико кришки крушака, као украс, ставити у средину.
Рерну загрејати на 220 степени. Од преосталог теста исећи троуглове и сваки ставити између крушака тако да шпиц теста иде према средишту колача. Жуманце помешати са кондензованим млеком и тиме премазати делове лиснатог теста. Ставити у претходно загрејану рерну, на последњу решетку и пећи око 25 минута.
Сипати у шерпицу џем од кајсија и скувати заједно са соком од лимуна, евентуално пропасирати и прелити преко још топлих крушака. Затим оставити да се колач охлади и пре сервирања, по жељи, посути шећером у праху.
stvarukusa.rs