Misterija koncentričnih krugova na sred njive: Nedaleko od Vršca krije se drevna tajna iz bronzanog doba!

0
441

Misterija koncentričnih krugova u njivama nedaleko od Vatina, u opštini Vršac, ovih dana privukla je pažnju javnosti. Iako su tu već milenijumima, čak ni Vrščani ne znaju za njih.

Prizor ogromne strukture u obliku koncentričnih krugova na sred njive teško da bilo koga može da ostavi ravnodušnim. Ipak, nije reč ni o setu za holivudski SF film, ni o nameštaljki nekog zaljubljenika u NLO koji pokušava da dokaže da su vanzemaljci ipak posetili Zemlju. Ovaj prizor zabeležen je dronom na jednoj livadi u vršačkoj opštini –I pored toga, ovo mesto je nepoznato najvećem broju Srba, pa čak i samih Vrščana. Zato su nedavno objavljeni snimci krugova, a koje su na svom Fejsbuku i Jutjubu objavili članovi udruženja ljubitelja Vršca i njegovih starina “Feliks Mileker“ izazvali pravu malu senzaciju!

Pročitajte i  Besmrtna ljubav srpskog pesnika: Govorili su da je UMRO dva puta, prvi put kad je izgubio voljenu

Za sada se sa sigurnošću zna samo to da je reč o bogatom arheološkom nalazištu. U bilzini je jedan od krakova nekadašnjeg puta koji je još od praistorije, pa sve do nedavno prolazio tuda obilazeći veliku – Alibunarsku močvaru, pronađeni su ostaci kastruma – utvrđenja karakterističnog za Rimsko carstvo, a ima indicija i da se ovde nekada nalazilo veoma razvijeno i bogato naselje.

Pročitajte i  SMS poruke za Srpsku novu godinu: Čestitajte Pravoslavnu novu godinu svim dragim ljudima uz ovih 15 fantastičnih čestitki

Ipak, već kod toga kad je to “nekad” tačno bilo, stručnjaci ne mogu da se slože –Neki nastanak mističnih krugova vezuju za Bronzano doba (2200–750/700. pre nove ere) ali ima i onih koji ovu strukturu datuju u period neolita (na prostoru Balkana od 5500. pre nove ere).

Ni namena krugova nije baš najjasnija. Slične građevine služile su u Bronzanom dobu kao svetilišta posvećena Suncu, ali i groblja, utvrđenja, domovi starešina… Bila su to i mesta na kojima su malobrojni upućeni u tajnu bronze topili ovu leguru ili jednostavno mesta okupljanja i trgovine.

Pročitajte i  Snabdevanje na odgovoran način: Radno vreme beogradskih pijaca ove nedelje

Neobična vršačka struktura vidljiva je i iz satelita, a gradski muzej je do sada vršio manja sondažna iskopavanja, ali pravi posao arheologe zapravo tek čeka.

Pogledajte ovu misterioznu senzaciju u sledećem videu:

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime