Српска православна црква и њени верници данас обеежавају дан посвећен Светом цару Константину и његовој мајци, царици Јелени.

Цар Константин Први рођен је у Наисусу (Нишу) 274. године. Након смрти оца Констанција Хлора, 306. године, Константин је проглашен за августа северозападног Римског царства.

константин и јелена

Одмах по доласку на престо, имао је цар Константин три велика непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву, и Византију.

Цар Константин није био хришћанин, али је био привржен хршћанима и није их прогањао, а према једном предању, када се спремао за борбу са Максенцијем, на небу му се указао крст као знак победе уз речи: “овим побеђуј”!

Pročitajte i  Славимо Спасовдан: Ово су обичаји који кући доносе здравље, срећу и благостање

Тада, иако многобожац, Константин је наредио да се искује веики крст, који ће бити ношен пред војском, а у борби са Максенцијем тада је однео велику победу.

Цар Константин је, потом, издао Едикт у Милану 313.године, којим забрањује прогон хришћана.


После победе над Византијом, саградио је диван престони град на Босфору и назвао га Константинопољем. Када се цар тешко разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле и саветовали да га епископ Силвестар крсти.

Pročitajte i  Ова српска имена деци су давана најтужнијим поводом: Многи родитељи не знају њихова значења, а ретки их и данас дају својој деци

Након крштења, цар је био излечен.

Света Јелена, царева мајка, радила је много за веру Христову, а када је била у Јерусалиму пронашла је Часни крст Господњи и сазидала цркву Васкрсења Христовог на Голготи, а потом и многе друге цркве у Светој Земљи (Израелу).

цар константин

Света Јелена је умрла 327. године.

Pročitajte i  Сочно печено пиле са кромпиром: Класични ручак прсте да полижеш

Цар Константин ју је наџивео још десет година. Умро је 337. године, а сахрањен је у цркви Светих апостола у Цариграду.

У Грчкој се култ цара Константина изузетно поштује. Што је код Срба Свети Сава, код Грка је цар Константин.

Код Срба постоје породице које славе данашњи празник као крсну славу.
У Поморављу и Шумадији има села које данас држе заветну славу и носе литије.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име