Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeežavaju dan posvećen Svetom caru Konstantinu i njegovoj majci, carici Jeleni.

Car Konstantin Prvi rođen je u Naisusu (Nišu) 274. godine. Nakon smrti oca Konstancija Hlora, 306. godine, Konstantin je proglašen za avgusta severozapadnog Rimskog carstva.

konstantin i jelena

Odmah po dolasku na presto, imao je car Konstantin tri velika neprijatelja: tiranina Maksencija u Rimu, Skite na Dunavu, i Vizantiju.

Car Konstantin nije bio hrišćanin, ali je bio privržen hršćanima i nije ih proganjao, a prema jednom predanju, kada se spremao za borbu sa Maksencijem, na nebu mu se ukazao krst kao znak pobede uz reči: “ovim pobeđuj”!

Pročitajte i  Hrskava pita sa krompirom i sirom koja se ne peče: Savršen i jak obrok iz tiganja koji će vas oduševiti

Tada, iako mnogobožac, Konstantin je naredio da se iskuje veiki krst, koji će biti nošen pred vojskom, a u borbi sa Maksencijem tada je odneo veliku pobedu.

Car Konstantin je, potom, izdao Edikt u Milanu 313.godine, kojim zabranjuje progon hrišćana.


Posle pobede nad Vizantijom, sagradio je divan prestoni grad na Bosforu i nazvao ga Konstantinopoljem. Kada se car teško razboleo, javili su mu se apostoli Petar i Pavle i savetovali da ga episkop Silvestar krsti.

Pročitajte i  Rečenica zbog koje vam Bog ne uslišava molitve: Većina zaboravi da je izgovori i tako nanosi štetu sebi i porodici

Nakon krštenja, car je bio izlečen.

Sveta Jelena, careva majka, radila je mnogo za veru Hristovu, a kada je bila u Jerusalimu pronašla je Časni krst Gospodnji i sazidala crkvu Vaskrsenja Hristovog na Golgoti, a potom i mnoge druge crkve u Svetoj Zemlji (Izraelu).

car konstantin

Sveta Jelena je umrla 327. godine.

Pročitajte i  Ko se krstom krsti, na Krstovdan POSTI! Evo šta je samo dozvoljeno jesti na današnji dan

Car Konstantin ju je nadživeo još deset godina. Umro je 337. godine, a sahranjen je u crkvi Svetih apostola u Carigradu.

U Grčkoj se kult cara Konstantina izuzetno poštuje. Što je kod Srba Sveti Sava, kod Grka je car Konstantin.

Kod Srba postoje porodice koje slave današnji praznik kao krsnu slavu.
U Pomoravlju i Šumadiji ima sela koje danas drže zavetnu slavu i nose litije.

Inicijalizacija u toku...

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovdje unesite svoje ime